Bostadsrum_485x233

Fångar mycket nöjda med kriminalvården

Publicerad 30 december 2012 kl 23.40

Inrikes.En ny och osedvanligt omfattande studie utförd av Kriminalvården visar att dess klienter är mycket nöjda med dess behandlingprogram. Inte färre än 18 000 klienter har tillfrågats vad de tyckte om den behandling de fick, och en överväldigande majoritet prisar den. Huruvida detta är ett tecken på att verksamheten är till samhällelig gagn lämnar studien dock obesvarad.

Gilla artikeln på Facebook

På Kriminalvårdens hemsida brukar man sällan få se något annat än positiva nyheter om dess verksamhet - så är även fallet med den studie som publicerades den 27:e december om huruvida behandlingsprogrammen håller måttet. Pressmeddelandet inleds denna gång så här gloriöst:

"Kriminalvården har bra behandlingsprogram. Det visar klienternas utvärderingar som nu har sammanställts för första gången. Alla som deltar i behandlingsprogram i frivård och anstalt får fylla i en utvärdering av programmen. Syftet är bland annat att mäta klienternas upplevda effekter av programmet. För första gången har Kriminalvården gjort en nationell sammanställning. Den bygger på svar från 18 000 klienter och de ger ett mycket gott betyg åt Kriminalvårdens behandlingsverksamhet."

Vanligtvis kan man vänta sig att behandlingsprograms effektivitet utvärderas grundat på återfallsfrekvensen hos de personer som genomgått dem, men Kriminalvården tycks istället föredra att gå på behandlingsobjektens egen uppfattning om dessa program. Och fastän människor i gemen helst skulle vilja se ett sparsamt handhavande av deras skattemedel, så är Kriminalvården mycket frikostig med resurserna när de bedriver program av denna art. Faktum är att de inte ens behöver ha någon tidigare beprövad effektivitet - vår kriminalvård utvecklar sina egna program och är mycket villiga att experimentera.

Extra mycket resurser satsade
Sedan 2007 har myndigheten satsat extra mycket resurser på utveckling av programmen och några helt egna program har tagits fram. För varje ny klient görs en verkställighetsplan och då tar man bland annat reda på vilken behandling som skulle vara lämplig för klienten. Personal försöker tidigt motivera klienterna att delta, men behandlingen är frivillig om inte annat anges i domen."

Kostnaden per intagen på anstalt i Sverige är överlägset högst i världen. År 2011 kostade en plats på sluten anstalt 2831 kr per dygn och fånge, att exempelvis jämföra med ett genomsnitt på drygt 500 kr på amerikanska fängelser.

Får vi då någon valuta för pengarna? Att döma av återfallen i brott - ingen alls. Statistik som refereras till i detta debattinlägg på Newsmill visar att återfallsfrekvensen är praktiskt taget identisk i USA och Sverige, trots att Sverige satsar flera gånger så mycket per fånge på behandling.

Men det kanske inte spelar någon roll att behandlingsprogrammen inte tycks ha någon verkan på återfallsfrekvensen - det viktiga är att fångarna är nöjda.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0