Fallet Julian Assange

Svenska åklagare vill förhöra Assange

Publicerad 17 december 2015 kl 16.35

Utrikes. Svenska myndigheter kommer nu att skicka en förnyad förfrågan till Ecuador om tillstånd att förhöra Julian Assange på landets ambassad i London.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska åklagare var i somras på plats i London för att hålla förhör med visselblåsaren, som misstänks för sexbrott mot svenska feminister. Men deras tillstånd var inte i ordning så de fick åka hem igen.

Nu har slutligen ett generellt avtal om rättslig hjälp tecknats mellan Sverige och Ecuador. Åklagaren kommer därför att snarast skicka en förfrågan om att förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Skrivelsen skickas via Justitiedepartementet på diplomatisk väg till Ecuador, enligt ett pressmeddelande.

Storbritannien gav i juni tillstånd till utredningsåtgärderna och berörda myndigheter där hålls informerade om utvecklingen.

När alla nödvändiga tillstånd och arrangemang är klara kommer förhören att hållas av biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, tillsammans med en utredare från polisen. Exakt när det kommer ske är än så länge oklart.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0