Biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Löfven spenderar miljard på global feminism

Publicerad 10 april 2018 kl 17.27

Inrikes. Regeringen vill nu satsa en miljard kronor på så kallad global jämställdhet som ska förbättra kvinnor ställning i världen. Det säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Samtidigt som det bland annat rapporteras om att Sveriges pensionärer är fattigast i hela Norden meddelar den svenska regeringen sin senaste satsning:

En miljard kronor till "global jämställdhet".

Regeringen, som kallar sig väldens första feministiska regering, förklarar för SVT att pengarna bland annat ska gå till så kallade kvinnorättsorganisationer och forskning om "könsuppdelad statistik".

"Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser", heter det på regeringens hemsida.

– Vi ser ett backlash just nu mot det arbete som gjorts under lång tid. Kvinnor har fått det bättre men nu stannar det här upp. Det är starka krafter som vill begränsa kvinnorättsorganisationers arbete, sade biståndsministern Isabella Lövin i Morgonstudion på tisdagen.

Enligt Lövin ska miljarden även gå till att "sätta ljuset på mansrollen" och hur männen kan bidra till att förändra situationen i världen.

Pengarna kommer först gå till biståndsmyndigheten Sida och delas ut mellan 2018-2022. Regeringsbeslutet fattas dock först på torsdag.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0