Inbördeskriget i Syrien och Irak

Syrien ber FN utreda kemattack

Publicerad 22 april 2017 kl 08.09

Utrikes. Syriens regering vill att FN:s organisation mot kemiska vapen, OPCW, utreder den misstänkta kemattack som enligt al-Qaidas syriska gren Nusrafronten ska ha ägt rum på terror­organisationens område i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien. Samtidigt anklagas USA för att försöka förhindra en oberoende utredning.

Gilla artikeln på Facebook

Attacken ska enligt vittnesuppgifter från rebell­organisationen "Vita hjälmarna" ha dödat omkring 80 personer varav många barn.

Från ryskt och syriskt håll har man istället uttryckt tveksamheter om attacken över huvud taget inträffat, och Vladimir Putin har kallat den för en "false flag"-operation.

Ryssarna ifrågasätter bland annat de bildbevis som "Vita hjälmarna" släppt från platsen, som visar hur organisationens aktivister ser ut att vårda offer för attacken utan att bära skyddshandskar.

Trots sitt samarbete med al-Qaidas syriska gren Nusrafronten har "Vita hjälmarna" ofta beskrivits som en humanitär organisation som får finansiellt stöd av USA. I november tvingades CNN publicera en ursäkt efter att ha sänt en fejkad video där aktivister från "Vita hjälmarna" räddar en islamist från jihadistgruppen RFS som spelar "civilt offer" för ryska flygräder i Aleppo. I själva verket var jihadisten helt oskadd och videon arrangerad, visade det sig.

Syrien har nu bjudit in FN:s organisation mot kemvapen, OPCW, för att undersöka om det har inträffat någon attack med kemiska vapen. Men landets presdent Bashar al Assad är inte övertygad om att organisationen kommer att lyckas genomföra någon utredning.

– Vi gjorde samma sak 2013 när vi blev anklagade för att ha attackerat civila med kemiska vapen. Men kemvapen­inspektörerna kom aldrig fram, säger Assad som förklarar problemen med att USA blockerar möjligheterna att skicka en oberoende FN-delegation till Syrien.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0