Inbördeskriget i Syrien och Irak
Syriska soldater i staden Al-Zabadani.

Syriska framgångar i strategiskt viktig stad

Publicerad 18 september 2015 kl 13.59

Utrikes. Syriska soldater har de senaste dagarna vunnit terräng i den strategiskt viktiga staden Al-Zabadani vid gränsen till Libanon.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifterna om den syriska arméns framgångar rapporteras bland annat på den syriska regeringens hemsida, men har de senaste dagarna även bekräftats av flera oberoende medier.

De syriska soldaterna slåss sida vid sida med den shiamuslimska Hizbollahmilisen som militärt backas upp av Iran. Hizbollah är terroriststämplad av bland andra USA, Storbritannien och Israel medan FN och EU inte betraktar milisen som en terrororganisation.

Syriska armén slåss i staden mot en koalition av rebellgrupper som består av Fria syriska armén, som backas upp av bland annat USA och västvärlden, samt de två islamistmiliserna Islamiska fronten och Al-Nusrafronten. Den senare av dem är terroriststämplad i västvärlden.

Eftersom USA- och västunderstödda rebeller slåss sida vid sida med islamistiska terrorister heter det i den syriska propagandan att det är "Al-Qaida och CIA-terrorister" som man slåss mot.

Al-Zabadani var tidigare ett centrum för Iranska revolutionsgardet i Syrien. Tillsammans med ett antal andra mindre städer och byar utgör staden en ficka av rebellmotstånd längs gränsen mot Libanon som i stort annars kontrolleras av den syriska regeringen.

Staden har under kriget, till och från, ömsom kontrollerats av den syriska armén, ömsom av rebellerna och stora delar av den ligger idag i ruiner.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0