Inbördeskriget i Syrien och Irak
Syriska soldater i staden Al-Zabadani.

Syriska framgångar i strategiskt viktig stad

Publicerad 18 september 2015 kl 13.59

Utrikes. Syriska soldater har de senaste dagarna vunnit terräng i den strategiskt viktiga staden Al-Zabadani vid gränsen till Libanon.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifterna om den syriska arméns framgångar rapporteras bland annat på den syriska regeringens hemsida, men har de senaste dagarna även bekräftats av flera oberoende medier.

De syriska soldaterna slåss sida vid sida med den shiamuslimska Hizbollahmilisen som militärt backas upp av Iran. Hizbollah är terroriststämplad av bland andra USA, Storbritannien och Israel medan FN och EU inte betraktar milisen som en terrororganisation.

Syriska armén slåss i staden mot en koalition av rebellgrupper som består av Fria syriska armén, som backas upp av bland annat USA och västvärlden, samt de två islamistmiliserna Islamiska fronten och Al-Nusrafronten. Den senare av dem är terroriststämplad i västvärlden.

Eftersom USA- och västunderstödda rebeller slåss sida vid sida med islamistiska terrorister heter det i den syriska propagandan att det är "Al-Qaida och CIA-terrorister" som man slåss mot.

Al-Zabadani var tidigare ett centrum för Iranska revolutionsgardet i Syrien. Tillsammans med ett antal andra mindre städer och byar utgör staden en ficka av rebellmotstånd längs gränsen mot Libanon som i stort annars kontrolleras av den syriska regeringen.

Staden har under kriget, till och från, ömsom kontrollerats av den syriska armén, ömsom av rebellerna och stora delar av den ligger idag i ruiner.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0