Assistansfusket

Syskon bluffade till sig 20 miljoner på assistentersättning

Publicerad 12 februari 2013 kl 18.22

Inrikes.En man och en kvinna i Ångermanland har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri. Totalt ska de ha lurat till sig 20 miljoner kronor i assistentersättning, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Duon är syskon och båda i 50-årsåldern. Myndigheterna kom bedrägeriet på spåret efter ett anonymt tips förra våren och nu har syskonen anhållits. Ett 15-tal poliser slog till mot flera adresser på tisdagen.

– Vi har gripit en man och en kvinna på två olika orter i Ångermanland, säger Börje Öhman, informationschef på Västernorrlandspolisen till DN.

Syskonen misstänks för att ha utfört bedrägeri med assistentersättning sedan mitten av 90-talet och totalt rör det sig om 20 miljoner kronor som de lurat till sig. Dock har en del av brottet preskriberats, så Försäkringskassan kan bara kräva tillbaka 8 miljoner av dessa.

Enligt polisen är inget företag inblandat i bedrägeriet och de vill inte gå in på några detaljer kring det misstänkta brottet.

Ersättning för personlig assistans betalas ut till personer som behöver hjälp minst 20 timmar i veckan för att klara grundläggande behov som att klä och tvätta sig, äta och dylikt. Ersättningen ligger på 299 kronor per timme och för att vara berättigad till en assistent ska man ha grava funktionshinder.

Lagen om assistansersättning, LASS, som infördes i början av 90-talet, har lett till en explosionsartad tillväxt av kostnaderna för personliga assistenter, som nu kostar skattebetalarna mer än Försvarsmakten eller rättsväsendet.

Korruptionen och bedrägerierna i assistent-branschen är utbredd. Enligt uppskattningar försvinner så mycket som var tredje skattekrona till fusk. Det är vanligt att medlemmar i familjen anställs för att ”ta hand om” sina anhöriga, vilket är tillåtet enligt reglerna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0