Ungern och invandringen

Ungern folkomröstar om invandringen

Publicerad 24 februari 2016 kl 15.28

Utrikes. EU:s tvingande invandringskvoter hotar Ungerns etniska, kulturella och religiösa identitet, hävdar den ungerska regeringen. Och nu ska ungrarna få rösta om dem i en folkomröstning.

Dela artikeln

Ungerns premiärminister Viktor Orbán meddelade under onsdagseftermiddagen att landet ska hålla en folkomröstning om de tvingande invandringskvoter som EU har antagit samt håller på att utöka och permanentera. Den ungerska regeringen har vägrat dem och har tillsammans med Slovakien dragit EU inför Europadomstolen.

Och nu ska alltså det ungerska folket få rösta om EU:s invandringskvoter, skriver Reuters.

– För oss är det en fundamental, ofrånkomlig och essentiell fråga i ungersk politik: kan någon annan bestämma för ungrarna vilka vi ungrare ska eller inte ska leva med?, frågade Orbán retoriskt under en presskonferens i Budapest.

Han hävdade att beslut om invandring är något som på djupet förändrar människors liv samt livet för kommande generationer.

– Kvoterna ritar om den etniska, kulturella och religiösa kartan över Ungern och Europa, sa den ungerske premiärministern, som anser att ingen europeisk institution har behörighet att göra detta.
Strider för nationens överlevnad
Den ungerska regeringen har under vintern drivit en kampanj mot EU-kvoterna. I annonser täcks en EU-flagga av en ungersk dito, ackompanjerat av budskapet "De obligatoriska kvoterna hotar vår kultur! Illegala invandrare respekterar inte våra lagar. De delar inte våra gemensamma kulturella värderingar. Den obligatoriska fördelningen skulle förändra vårt lands etniska, kulturella och religiösa sammansättning.".

Och i en TV-intervju under tisdagskvällen argumenterade Viktor Orbán för att ett ökat inhemskt barnafödande är avgörande för den ungerska nationens överlevnad. Detta ställde han i motsats till det västeuropeiska alternativet med massinvandring för att upprätthålla befolkningsmängden, skriver den ungerska regeringen på sin hemsida.

– En nation som sätter sitt hopp för den biologiska överlevnaden till ett inflöde av människor utifrån, kommer inte att överleva, sa han.


Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

USA placerar Tomahawk-robotar i Tyskland

Beslutet på Nato-toppmötet.. Kan bestyckas med kärnvapen och har betydligt större räckvidd än de nuvarande systemen.0 

Banker börjar stänga AFD:s konton

Tyska partiet hotas av politikernära branschen.. Finanssektorn börjar stänga av AFD från sina tjänster efter valsuccén.0 

Ultraortodoxa judar ska tvingas göra värnplikt

Historiska beslutet i Israel.. Gruppen har sluppit undan värnplikt sedan staten bildades.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0