Ungern och invandringen

Ungern folkomröstar om invandringen

Publicerad 24 februari 2016 kl 15.28

Utrikes. EU:s tvingande invandringskvoter hotar Ungerns etniska, kulturella och religiösa identitet, hävdar den ungerska regeringen. Och nu ska ungrarna få rösta om dem i en folkomröstning.

Gilla artikeln på Facebook

Ungerns premiärminister Viktor Orbán meddelade under onsdagseftermiddagen att landet ska hålla en folkomröstning om de tvingande invandringskvoter som EU har antagit samt håller på att utöka och permanentera. Den ungerska regeringen har vägrat dem och har tillsammans med Slovakien dragit EU inför Europadomstolen.

Och nu ska alltså det ungerska folket få rösta om EU:s invandringskvoter, skriver Reuters.

– För oss är det en fundamental, ofrånkomlig och essentiell fråga i ungersk politik: kan någon annan bestämma för ungrarna vilka vi ungrare ska eller inte ska leva med?, frågade Orbán retoriskt under en presskonferens i Budapest.

Han hävdade att beslut om invandring är något som på djupet förändrar människors liv samt livet för kommande generationer.

– Kvoterna ritar om den etniska, kulturella och religiösa kartan över Ungern och Europa, sa den ungerske premiärministern, som anser att ingen europeisk institution har behörighet att göra detta.
Strider för nationens överlevnad
Den ungerska regeringen har under vintern drivit en kampanj mot EU-kvoterna. I annonser täcks en EU-flagga av en ungersk dito, ackompanjerat av budskapet "De obligatoriska kvoterna hotar vår kultur! Illegala invandrare respekterar inte våra lagar. De delar inte våra gemensamma kulturella värderingar. Den obligatoriska fördelningen skulle förändra vårt lands etniska, kulturella och religiösa sammansättning.".

Och i en TV-intervju under tisdagskvällen argumenterade Viktor Orbán för att ett ökat inhemskt barnafödande är avgörande för den ungerska nationens överlevnad. Detta ställde han i motsats till det västeuropeiska alternativet med massinvandring för att upprätthålla befolkningsmängden, skriver den ungerska regeringen på sin hemsida.

– En nation som sätter sitt hopp för den biologiska överlevnaden till ett inflöde av människor utifrån, kommer inte att överleva, sa han.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0