Asylkaoset
Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Uppehållstillstånd blir tillfälliga först om ett år

Publicerad 26 oktober 2015 kl 17.35

Inrikes. Asylöverenskommelsen mellan de sex riksdagspartierna innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli regel snarare än permanenta. Men det kommer att dröja minst ett år innan de nya reglerna börjar gälla, enligt Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Asylinvandringen till Sverige är större än den någonsin varit och just nu söker närmare 10.000 personer asyl – varje vecka.

Den asylöverenskommelse som nyligen presenterades mellan regeringen och de borgerliga partierna innebär bland annat att till uppehållstillstånd ska ersätta permanenta uppehållstillstånd under en begränsad period.

Tanken är att färre asylsökare ska lockas till Sverige om asylreglerna blir mindre generösa.

Men det är oklart vilken effekt de nya reglerna kommer att ha på asylkaoset. Sveriges Radio rapporterar i dag att en ny lagändring kan bli verklighet först i slutet av 2016 eller början av 2017.

Vid det laget ytterligare ungefär 250.000 invandrare ha sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets senaste prognos.

– När den träder i kraft så gäller den samtliga personer som är inne i asylsökningssystemet, men som inte har fått sitt ärende prövat än, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos migrationsminister Morgan Johansson, till Sveriges Radio.

Även om de tillfälliga uppehållstillstånden skulle införas redan idag så tror experterna att påverkan på asyltrycket till Sverige skulle vara marginellt.

Henrik Emilsson, som forskar om migrations- och integrationspolitik vid Malmö Högskola, sade förra veckan till Svenska Dagbladet att det inte skulle märkas någon skillnad. Anledningen är att överenskommelsen gör det möjligt för personer med tillfälliga uppehållstillstånd att trots det hämta sina familjer till Sverige.

”I och med de många undantagen för temporära uppehållstillstånd, och att rätten till familjeåterförening finns kvar, kommer det inte att påverka antalet asylsökande”, skriver Emilsson till SvD.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0