Bankernas utrensningar

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

Publicerad 18 januari 2021 kl 23.12

Ekonomi. Efter att amerikanska banker börjat stänga av kunder av politiska skäl skärper nu den federala bank­myndigheten OCC sina riktlinjer mot politisk diskriminering och godtyckliga uppsägningar av bankkonton. Det skriver myndigheten på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Bankbranschen var kraftigt missnöjd med beslutet som offentliggjordes på torsdagen och som innebär att bankkunder inte längre ska behöva spela politiskt korrekta för att få lån eller tillgång till bankkonton i USA.

"OCC utger sig för att skydda kunder från politisk godtycklighet men allt de gör är att säga åt bankerna att deras styrelser inte kan anförtros att fatta sunda affärsbeslut på egen hand", klagade USA-bankernas intresse­organisation BPI i ett remissvar som föregick beslutet.

Klagomålen hjälpte dock inte och på torsdagen släpptes den färdiga versionen av beslutet som anger hur landets största banker ska hantera lagstiftningspaketet Dodd-Franks krav på "rättvis tillgång" till bankkonton i USA.

– Det är alltid lätt att tycka att en viss bransch som man inte gillar bör nekas banktjänster. Och det spelar ingen roll förrän man en vacker dag står där och inte kan öppna ett bankkonto. Det är där den här farliga utvecklingen alltid slutar, säger tillförordnade myndighetschefen Brian Brooks till American Banker.

Bankbranschen hoppas nu att Joe Biden ska dra tillbaka diskriminerings­förbudet och det finns tecken på att han kommer att göra just det. Inte minst eftersom bankerna är fly förbannade.

– Är de arga? Om det någonsin har funnits något rykte om att OCC eller mitt team haft en alltför kärvänlig relation till storbankerna, så tror jag vi kan lägga de misstankarna till handlingarna nu, säger Brooks.

Bakgrunden är bland annat att banker sagt upp konton av politiska skäl under förevändning att kunderna utgör en risk för penningtvätt eller kreditförluster. Dessutom har bankerna agerat smakdomare och nekat kunder som tillverkar vapen, säljer mindre miljövänlig energi, driver privata fängelser och annat som bankerna tycker är kontroversiellt. Men nu är det alltså färdigt med det.

"Det är folkvalda som ska avgöra vad som är lagligt och olagligt i vårt land", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Reglerna omfattar även utländska banker som är verksamma i USA, såsom Swedbank, som nyligen har stängt av såväl Fria Tiders företagskonto som personliga bankkonton tillhörande konservativa bokförlaget Arktos ägare Daniel Friberg och Fria Tiders ägare Widar Nord. Lagen kommer dock inte att göra någon skillnad i det avseendet, enligt Swedbank, eftersom den S-märkta bankens politiska objektivitet redan fungerar perfekt.

"Swedbank är ett börsbolag och har ingen politisk åsikt", uppger Swedbanks presschef Unni Jerndal i ett mejl till Fria Tider idag.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur