USA och Irak hade ett nära samarbete under det första gulfkriget. På bilden syns Donald Rumsfeld och Saddam Hussein skaka hand 1983. Ett år tidigare hjälpte USA Irak att anfalla iransk trupp med kemiska vapen.

USA hjälpte Saddam gasa iranier under första gulfkriget

Publicerad 28 augusti 2013 kl 14.02

Utrikes.På 80-talet hjälpte den amerikanska regeringen Iraks ledare Saddam Hussein att utföra en serie nervgas­attacker som var betydligt mer förödande än någonting som har inträffat i Syrien, visar tidigare hemliga CIA-dokument som Foreign Policy publicerar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under det första gulfkriget som Saddam Hussein bestämde sig för att använda nervgasen sarin mot ärkefienden Iran. USA, som stödde Saddams sittande Bathregim i Irak, fick reda på planerna men gjorde ingenting för att förmå honom att avstå från att utföra attackerna.

År 1982 delade USA:s säkerhetstjänster istället med sig av underrättelse­uppgifter som visade irakierna var de iranska trupperna befann sig, trots att Reaganadministrationen var fullt medveten om att Saddam skulle använda informationen för att iscensätta en attack med kemiska vapen - inklusive nervgasen sarin.


EN RÖD LINJE: USA:s president Barack H. Obama, till höger i bild, menar att den syriska regeringen har passerat en "röd linje" om den låg bakom förra veckans attack med kemiska vapen i Damaskus. Nu hotar den 52-årige fredspristagaren med fullskaligt krig.

Officiellt har USA alltid förnekat att de kände till Saddam Husseins planer på att använda kemiska stridsmedel vid attackerna, men amerikanska krigs­veteraner som Foreign Policy har talat med ger en annan bild.

- Irakierna sa aldrig till oss att de tänkte använda nervgas. Det behövde de inte heller. Vi visste ju redan, säger Rick Francona, tidigare löjtnant inom det amerikanska flygvapnet, till Foreign Policy.

Svensk media hade på onsdagen inte uppmärksammat Foreign Policys avslöjande.

Se dokumentet: Så mycket visste USA om gasplanerna:
Iran-Iraq Situation Report

Iran's Likely Reaction to Iraqi Use of Chemical Weapons


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Video: Här knuffar gänget ned tonårstjej under pendeltåget

Brutala attacken fångad på film.. Förortsgänget har plågat huvudstaden under hela pandemin.0 Plus

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus