USA och Japan förbereder för militär konflikt med Kina

Publicerad 8 oktober 2013 kl 16.35

Utrikes.I förra veckan hölls ett möte mellan USA och Japan på toppnivå. Ämnet: Militär uppladdning för en konflikt med konventionella vapen och atomvapen mot Kina.

Gilla artikeln på Facebook

Det så kallade 2+2-mötet mötet i Tokyo förra veckan, mellan USA:s utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel å ena sidan och deras japanska ministerkollegor på den andra, markerar en upptrappning av den amerikanska militära uppbyggnaden mot Kina. Den långa kommuniké som följde efter mötet aviserade en stor överföring av högteknologiska amerikanska vapen till Japan. Uttalandet klargjorde för världen att USA, trots det avsigkomna kriget mot Syrien, inte viker från sin kurs av militär upptrappning.

Kina, som saknar naturliga gränser, har regelbundna dispyter med grannarna om land- och sjögränser. Den mest aktuella handlar om några obebodda öar, som ligger i närheten av sannolika gasfyndigheter på havsbotten i Sydkinesiska havet. Som tidigare nämnts i Fria Tider uppmuntrar USA aktivt kringliggande länder att gå bröstgänges tillväga mot Kina. Efter ett "pep-talk" med USA sommaren 2011 proklamerade Filippinernas president Benigno Aquino att Sydkinesiska havet numera heter "Västfillipppinska havet".

USA:s militära uppbyggnad i Asien fortsätter och man ska successivt stationera 60 procent av sina globala flyg- och sjöstridskrafter i denna region. Åtgärderna syftar till att stärka en amerikansk-japansk allians mot Kina. Enligt uttalandet ingår följande:

  • Stationering av en andra X-bandsradar i Japan nära Kyoto, som del av ett missilförsvarssystem. Nominellt är dessa vapen avsedda att användas mot Nordkoreas primitiva kärnvapenkapacitet. Enligt det kanadensiska institutet Global Research är dessa vapen i själva verket Pentagons förberedelser för kärnvapenkrig mot Kina och Ryssland.
  • Bedömningen att ett atomkrig är under förberedande styrks av stationeringen av antiubåts-systemet P-8 som börjar i december 2013. Detta med tanke på att missilbärande ubåtar är andraslagsvapen som i princip bara är användbara vid atomkrig.
  • Även amerikanska drönare av typ Global Hawk baseras i Japan nästa år, för förstärkt amerikansk sjöövervakning.
  • Två skvadroner MV-22 Osprey transportplan kommer att öka kapaciteten för att snabbt sända ut trupper i händelse av en konflikt om de omstridda öarna.
  • År 2017 planerar Pentagon att distribuera jakt- och attackplan av typ F-35B för att öka förmågan att genomföra sin "Air-Sea Battle strategy" vid ett blixtkrig mot militära mål i Kina.
  • Samarbete ska inledas med utbyte av underrättelser, cyberkrigföring och rymdbaserad sjöbevakning.
  • Länderna bekräftade sin överenskommelse om att behålla de amerikanska militärbaserna på Okinawa, trots att dessa har ett djupt folkligt motstånd på grund av våldtäkter, lustmord m.m. mot de omkringboende. Tokyo har emellertid gått med på att betala 3,1 miljarder dollar för att flytta 9 000 amerikanska marinkårssoldater från Japan till Guam, Australien och Filippinerna.

I det ekonomiskt ruinerade Japan har den nye premiärministern Shinzo Abe visat sig vara helt på den amerikanska linjen. Han har skärpt sin hållning mot Kina ifråga om de omtvistade öarna. Abe har också vidtagit åtgärder för att befria den japanska militären från de begränsningar som föreskrivs av landets konstitution, som förbjuder militär aggression. Han har även inrättat ett "nationellt säkerhetsråd" och lovat öka kustbevakningen utanför Filippinerna – den före detta amerikanska kolonin och tilltänkta partnern i en konfrontation med Kina.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0