Coronavirusets ursprung

WHO slutar utreda om corona skapats i laboratorium

Publicerad 9 februari 2021 kl 13.00

Utrikes. WHO kommer inte fortsätta utreda om det nya coronaviruset härrör från ett laboratorium, uppger SVT. Organisationen anser inte att det är ett "troligt scenario".

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterade WHO:s expertgrupp i Wuhan sina fynd kring coronavirusets ursprung.

Men exakt hur smittan uppkommit och hur den överförts till människor har man ännu inte kunnat fastslå. 

Enligt Liang Wannian, som leder Kinas expertgrupp, är det inte heller säkert att smittan uppkom på djurmarknaden i Wuhan. Det kan ha funnits klustersmitta i andra delar av landet. Men det behövs mer forskning för att hitta ursprungskällan.

– Tidigare studier har hittills visat att det coronavirus som högst troligt är orsaken till covid-19 påträffats i fladdermöss och myrkottar. Men de är inte tillräckligt lika viruset som finns i människor i dag. Det talar för att de inte överförts direkt från dessa djur, säger han enligt SVT.

Det troliga sägs vara att djur är länken mellan viruset från fladdermöss, men inte att överföringen skett direkt från fladdermöss till människa.

Enligt den danske forskaren Peter Ben Embarek har WHO-gruppen även granskat om viruset kan ha skapats i ett laboratorium, och sedan läckt ut på något sätt. Men detta anses inte vara ett "troligt scenario", och därför kommer WHO sluta utreda den teorin.

Den norske virologen Birger Sørensen har tidigare sagt till Fria Tider att viruset inte kommer från djurriket och att det framgår både av virusets uppbyggnad och av dess snabba spridning mellan människor. Viruset kommer från ett laboratorium och har läckt ut av misstag, anser han.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0