Åkesson om corona: Dags att alla fattar – "Detta är på allvar"

Publicerad 20 mars 2020 kl 17.02

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att hela befolkningen i Sverige nu måste förstå att coronaviruset är på allvar. På ett dygn ökade antalet dödsfall från 10 till 16, och nu finns smittan även i den svenska fjällen.

Gilla artikeln på Facebook

Efter Folkhälsomyndighetens senfärdiga, felaktiga och oskarpa information fortsätter coronasmittan att spridas i Sverige. Dödsfallen ökar kraftigt och på fredagen kom beskedet att det dödliga viruset nu finns i Åre i den svenska fjällen, dit svenskar rest för att festa och åka skidor.

Enligt SVT kör Sälen afterski med upp till 499 gäster, efter regeringens förbud mot allmänna sammankomster på 500 personer. En sådan begränsning skulle av någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning, hejda spridningen av det mycket smittsamma viruset, som smittar ungefär 2,5 gånger mer än en vanlig influensa.

Folkhälsomyndigheten konstaterade själv på fredagen att många svenskar nu kommer dö. "Det är helt uppenbart så", enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

En som nu sätter ned foten är SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det fortsätter se ganska illa ut. Antalet som intensivvårdas ökar, smittade ökar, dödsfall ökar. Tyvärr tror jag att man måste inskärpa i hela befolkningen att det här är på allvar. Med stor sannolikhet kommer vi få se en ökning av både de som är i behov av intensivvård och de som kommer att avlida. Det är ett faktum som vi måste förhålla oss till, säger han i en film på Twitter.

– Samtidigt är det viktigt att alla för egen del gör vad man kan. Det pratas mycket nu om resor till fjällen med after ski och liknande. Det är bara att konstatera, det är ingen jättebra idé att ge sig ut i nattklubbssvängen med en massa andra människor eller att över huvud taget vistas i större folksamlingar. Man bör nog tänka en eller två gånger innan man alls har sociala kontakter som man inte måste.

– Detta är min uppmaning, påpekar partiledaren.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oron sprider sig på äldreboenden: "Livrädda"

406 smittade i Stockholm. Folkhälsomyndighetens "strategi" fallerade.0 

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Våldtog man med kofot och klippte av hans tår

"Låg bland sopsäckar.". Norrländska duon fotade när offret led.0 Plus

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Coronavirus bekräftat bland svenska hundar. Men det är inte samma virusart som nu drabbar människor.0 Plus

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0