Kring förra sekelskiftet lämnade många svenskar landet på grund av fattigdom. Men antalet emigranter sjönk kraftig under 1900-talets första hälft och var som lägst i samband med andra världskriget. Utvandringen ökade sedan kraftigt under det vänsterradikala 1970-talet – under de två första regeringarna med Olof Palme accelererade utvandringen snabbare än någon annan gång i efterkrigstid.
Nästa stora utvandringsvåg inleddes i början av 1990-talet, i samband med en finanskris samt införandet av massinvandring. Och sedan dess har emigrationen bara fortsatt att öka. De senaste fyra åren har utvandringen från Sverige varit större än under Amerikautvandringens toppår 1887, rapporterar Statistiska centralbyrån.
Förra året lämnade fler kvinnor Sverige än någon gång tidigare i svensk historia och de utgör en ny typ av utvandrare. Svenskarna som lämnade landet för hundra år sedan gjorde det på grund av fattigdom. Idag är det framförallt välutbildade, unga svenskar som emigrerar.
De främsta destinationsländerna är, i storleksordning: Norge, Danmark, Storbritannien, USA, Finland och Tyskland. Av nämnda länder föredrar de svenska kvinnorna de anglosaxiska – USA och Storbritannien – medan männen i högre grad väljer de övriga, mer närliggande.
Aftonbladet har intervjuat Chatarina Davidsson Brady, 42, som har flyttat till Australien.
– I Perth blir det bara fler och fler svenskar, framför allt kvinnor. En del kommer hit på grund av kärlek, men många gillar också livsstilen här. Det är varmt och människor är glada.
Den australiensiska staden Perth har, med 2,3 miljoner invånare, snudd på fördubblat sin befolkning sedan år 2000. Och det är nästan uteslutande västeuropéer samt vita sydafrikaner som flyttar hit.