USA-valet
Hillary och Bill Clinton.

Sexbrottsanklagelser mot Bill växande problem för Hillary

Publicerad 27 januari 2016 kl 23.15
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Bill Clintons leverne och anklagelser om att han ska ha förgripit sig på kvinnor sexuellt har kommit att bli ett allt större bekymmer i makan Hillary Clintons kampanj för att bli USA:s nästa president, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Anklagelserna mot Bill Clinton, som handlar om alltifrån sexuella ofredanden till våldtäkt, är långt ifrån nya och var kända redan under hans tid som president under 90-talet. I januari 1998 överskuggades dock alla anklagelser av den utom­äktenskapliga skandalaffär som Clinton hade haft med praktikanten Monica Lewinsky.

Men nu har sexbrottsanklagelserna mot Bill Clinton återigen aktualiserats i och med att hans fru Hillary aspirerar på att bli president. Tre namngivna kvinnor har öppet anklagat den 69-årige tidigare presidenten för att ha förgripit sig på dem sexuellt men i amerikanska kvällstidningar har flera andra kvinnor anonymt riktat anklagelser mot Clinton även de.

Kritiken mot Hillary Clinton handlar i huvudsak om huruvida hon kände till de övergrepp hennes make anklagas för och om hon i sådana fall tyst lät dem fortgå. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har anklagat Hillary för att "möjliggöra" övergreppen.

Både Hillary och Bill Clinton har avböjt att kommentera anklagelserna när de tillfrågats om dem var för sig. Och på måndag, den första februari, håller såväl Demokraterna som Republikanerna sitt första primärval i delstaten Iowa.

– Jag kommer låta de amerikanska väljarna avgöra vad som är relevant och vad som inte är relevant, säger Hillary Clinton angående anklagelserna.

De amerikanska väljarna tycks splittrade när det gäller Hillary Clinton och hur hon helhjärtat tycks ha slutit upp bakom sin man. Bill Clinton har via sina advokater hävdat att de kvinnor som anklagat honom för övergrepp inte är trovärdiga, något som solkat Hillarys image av att vara en kvinna som står på de utsatta kvinnornas sida.

– Jag vet inte om någon kan hållas ansvarig för en annan person, säger en 57-årig kvinnlig väljare men tillägger:

– Men ja, det här skadar Clintons rykte av att vara en kvinnosakskämpe.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0