USA-valet
Bernie Sanders.

Bernie Sanders vägrar ge upp – beredd ta strid på kongressen

Publicerad 5 juni 2016 kl 10.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders har ännu inte gett upp kampen om att nomineras till partiets presidentkandidat vid kongressen senare i sommar. Det skriver AP idag.

Dela artikeln

Vare sig Sanders eller mot­ståndaren Hillary Clinton har än så länge säkrat det antal delegater som krävs för att nomineras till Demokraternas kandidat.

Nu på tisdag väntar en ny "supertisdag" då primärval hålls i delstaterna Kalifornien, Montana, New Jersey, New Mexico samt North och South Dakota. Sammanlagt står över 800 delegaters röster på spel, medräknat de så kallade "superdelegaterna".

– Det är extremt osannolikt att minister Clinton kommer ha det nödvändiga antal bundna delegater som krävs för att deklarera seger på tisdagkväll, sade Sanders till journalister igår kväll.

– Jag har hört rapporter om att minister Clinton sagt att det kommer vara över på tisdagskväll. Jag har hört rapporter om att media, efter att New Jersey-resultaten kommit in, kommer förklara att allt är över. Det är helt enkelt inte sant.

Demokraternas superdelegater utgörs av partiets ledamöter i USA:s kongress, tidigare presidenter och vice presidenter, sittande delstatsguvernörer, medlemmar i partiets nationella kommitté (DNC) och andra etablerade och kända partihöjdare. De har alla rösträtt på partikongressen som hålls 25 till 28 juli och de får rösta på vilken kandidat de vill.

Sammanlagt är de 715 stycken och sannolikheten är stor att det blir de som i slutändan avgör om Clinton eller Sanders tar hem nomineringen. Ingen av de båda kandidaterna ser nämligen ut att säkra nomineringen enbart genom de primärval och interna omröstningar som hålls i de olika delstaterna.

I sådana fall kommer Sanders fortsätta kampen om president­nomineringen hela vägen till kongressen, i synnerhet om han vinner mot Clinton i Kalifornien. En vinst där innebär att han går om Clinton räknat i antal bundna delegater och hennes försprång består då enbart i hennes betydligt starkare stöd från partietablissemanget.

– Med andra ord, Demokraternas nationella kongress kommer bli en omstridd kongress, säger Sanders som är mycket kritisk till systemet med superdelegater.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Trump lovar omedelbart släppa dokument om Kennedymordet

"Inom de kommande dagarna.". Kom med liknande löfte förra gången – men stoppades av CIA.0 

Olyckor låg bakom kabelskador i Östersjön

USA-myndigheter: Inga tecken på ryskt sabotage.. Teorierna avfärdas – trots att svenska medier redan målat ut Kreml som ansvarigt.0 

Amerikaner gör revolt mot Zuckerberg med ny Kina-app

Skippar Instagram och Facebook efter Tiktok-förbudet.. Rednote har snabbt klättrat till toppen av Apples App Store i USA.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0