Brexit
Magdalena Andersson.

Brexit kan locka storföretag till Sverige

Publicerad 27 juni 2016 kl 12.25

Inrikes. Stockholmsbörsen rasade på måndagens efter britternas beslut om EU-utträde under midsommaren. Men brexit kan på sikt leda till att fler internationella storföretag väljer att etablera sina huvudkontor i Sverige – en analys som delas av finansminister Magdalena Andersson (S).

Gilla artikeln på Facebook

– Stockholm är i dag världens åttonde främsta huvudkontorsekonomi så vi har förmåga att härbärgera den sortens globala storföretags huvudkontorsfunktioner. Sedan finns det många utmaningar, inte minst situationen på bostadsmarknaden är en sådan, säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, till Ekot.

Hon föreslår att regeringen går samman med Stockholms stad, Business Sweden och andra aktörer för att ta fram en plan för vilken typ av företag men vill locka att förlägga sina huvudkontor i Stockholm.

Finansminister Magdalena Andersson (S) delar näringslivets uppfattning att brexit gör det lättare att locka storföretagen till Sverige.

 – Det gör jag också. Så det har blivit samtal med näringsministern nu på morgonen, säger hon till Ekot.

Efter midsommaraftons besked om att Storbritannien lämnar EU rasade Stockholmsbörsen med cirka sex procent under måndagsförmiddagen. Riksbanken bevakar nu utvecklingen på de finansiella marknaderna och har löpande dialog med de övriga myndigheterna.

"Vi har kontakter med de svenska bankerna och andra centralbanker. Vi har beredskap att vidta nödvändiga åtgärder för att hantera störningar på de finansiella marknaderna", skriver banken i ett pressmeddelande.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0