Ekobrottsmyndigheten åsiktsregistrerade åklagare

Publicerad 10 december 2020 kl 20.35

Lag & Rätt. Ekobrottsmyndigheten kartlade i hemlighet en av sina anställda åklagares politiska åsikter efter att någon tipsat myndigheten om att åklagaren uttryckt sig invandrings­kritiskt på nätet.

Gilla artikeln på Facebook

Myndighetens hantering har nu granskats av Aftonbladets rättskrönikör Oisín Cantwell, som skriver att åklagaren bland annat reagerade på halshuggningen av två skandinaviska kvinnor i Marocko med att i ett kommentarsfält någonstans på nätet lova att ägna resten av sitt liv åt att "upplysa världen om de drivkrafter som får unga män att bete sig som underutvecklade och inavlade avskum".

Huruvida åklagaren hade några kunskaper inom ämnet är dock oklart. Istället ger han enligt Cantwell uttryck för flera antirasistiska föreställningar och välkomnar bland annat "svarta, gula eller gredelina" folkslag att bosätta sig i Sverige.

Istället framträder bilden av harmlös och lite småkorkad så kallad SD-boomer, som på ett ställe rentav kallar invandringskritikerna i Alternativ för Sverige för "rasseslynglar",

Enligt Oisín Cantwell har åklagaren nu börjat jobba på en annan åklagarkammare och EBM har lagt ned sin åsiktsutredning utan åtgärd. Hela utredningen har inte diarieförts och Cantwell menar att myndigheten inte borde inlett någon utredning för att en medarbetare läser eller kommenterar alternativmedia.

"Det är inte olagligt att besöka dessa sajter. Staten ska inte lägga sig i att folk gör det", skriver Aftonbladet-profilen och fortsätter:

"Någonstans sitter en grå byråkrat från DDR med ett belåtet leende på läpparna och nostalgiska tankar om den gamla goda tiden".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0 

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0