Covid-19 i Sverige
Danderyds gymnasium.

Flera Stockholmsskolor stänger efter corona – Folkhälsomyndigheten protesterar

Publicerad 6 mars 2020 kl 10.39

Inrikes. Flera skolor i Stockholm håller nu stängt på grund av coronaviruset. Men Folkhälsomyndigheten fortsätter säga att skolorna bör vara öppna, uppger SVT.

Gilla artikeln på Facebook

I Stockholm har coronaviruset tagit fart. Bara på torsdagen bekräftades 28 nya fall.

Under gårdagen stängdes Kunskapsskolan i Nacka och Manillaskolan på Djurgården efter bekräftade coronafall.

På fredagen har ännu fler Stockholmsskolor, med tusentals elever, stängt ner.

Enligt SVT handlar det om Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, som stänger både gymnasieskolan och högstadieskolan på Djursholm.

Likaså stänger Danderyds gymnasium, och blir därmed den första kommunala skolan att stänga. På den skolan sades det först inte finnas något bekräftat coronafall, däremot "omfattande ryktesspridning" bland elever och lärare eftersom närliggande skolor stängt, sade skolans rektor till SVT.

På fredagsmorgonen framkom det dock att det hittats bekräftad smitta hos en av skolans elevers förälder.

"Eleven har nu visat sig ha sjukdomssymptom efter att i början av veckan vistats i skolan. Kommunen har idag haft kontakt med smittskydd Stockholm som klargjort att det i detta läge inte finns direkta medicinska skäl att stänga skolan. Åtgärden med att tillfälligt stänga skolan bedöms däremot vara nödvändigt för att underlätta för skolledningen att planera verksamheten och bistå Smittskydd Stockholm i den smittspårning som kan komma att genomföras", skriver Danderyds kommun på sin hemsida.

Men Folkhälsomyndigheten, som tidigare uppmanat skolor att hålla öppet och elever som känner sig friska att gå till skolan, är kritiska till att skolorna stänger.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att han "förstår inte" vad skolorna sysslar med.

– Möjligen skulle man kunna stänga skolor om man har en utbredd spridning i samhället, som i möjligtvis Italien, men det har vi inte i Sverige i dag, säger han till SVT.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer har tidigare fått stark kritik från flera håll, däribland Anders Jansson, som är överläkare vid Danderyds sjukhus. Han kallar det för "livsfarliga råd till vården och samhället om risker med coronaviruset", och skriver i Läkartidningen om att elever och anställda uppmanas återgå till skola eller arbete:

"Även om det nya coronaviruset (mot förmodan) inte är smittsamt förrän individen får symtom verkar Folkhälsomyndigheten och vården tro att symtom på covid-19 på något mirakulöst sätt alltid debuterar utanför arbetstid och att de smittade därmed har möjlighet att i hemmet bestämma sig för att inte åka till jobbet."


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0