Covid-19 i Sverige
Danderyds gymnasium.

Flera Stockholmsskolor stänger efter corona – Folkhälsomyndigheten protesterar

Publicerad 6 mars 2020 kl 10.39

Inrikes. Flera skolor i Stockholm håller nu stängt på grund av coronaviruset. Men Folkhälsomyndigheten fortsätter säga att skolorna bör vara öppna, uppger SVT.

Gilla artikeln på Facebook

I Stockholm har coronaviruset tagit fart. Bara på torsdagen bekräftades 28 nya fall.

Under gårdagen stängdes Kunskapsskolan i Nacka och Manillaskolan på Djurgården efter bekräftade coronafall.

På fredagen har ännu fler Stockholmsskolor, med tusentals elever, stängt ner.

Enligt SVT handlar det om Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, som stänger både gymnasieskolan och högstadieskolan på Djursholm.

Likaså stänger Danderyds gymnasium, och blir därmed den första kommunala skolan att stänga. På den skolan sades det först inte finnas något bekräftat coronafall, däremot "omfattande ryktesspridning" bland elever och lärare eftersom närliggande skolor stängt, sade skolans rektor till SVT.

På fredagsmorgonen framkom det dock att det hittats bekräftad smitta hos en av skolans elevers förälder.

"Eleven har nu visat sig ha sjukdomssymptom efter att i början av veckan vistats i skolan. Kommunen har idag haft kontakt med smittskydd Stockholm som klargjort att det i detta läge inte finns direkta medicinska skäl att stänga skolan. Åtgärden med att tillfälligt stänga skolan bedöms däremot vara nödvändigt för att underlätta för skolledningen att planera verksamheten och bistå Smittskydd Stockholm i den smittspårning som kan komma att genomföras", skriver Danderyds kommun på sin hemsida.

Men Folkhälsomyndigheten, som tidigare uppmanat skolor att hålla öppet och elever som känner sig friska att gå till skolan, är kritiska till att skolorna stänger.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att han "förstår inte" vad skolorna sysslar med.

– Möjligen skulle man kunna stänga skolor om man har en utbredd spridning i samhället, som i möjligtvis Italien, men det har vi inte i Sverige i dag, säger han till SVT.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer har tidigare fått stark kritik från flera håll, däribland Anders Jansson, som är överläkare vid Danderyds sjukhus. Han kallar det för "livsfarliga råd till vården och samhället om risker med coronaviruset", och skriver i Läkartidningen om att elever och anställda uppmanas återgå till skola eller arbete:

"Även om det nya coronaviruset (mot förmodan) inte är smittsamt förrän individen får symtom verkar Folkhälsomyndigheten och vården tro att symtom på covid-19 på något mirakulöst sätt alltid debuterar utanför arbetstid och att de smittade därmed har möjlighet att i hemmet bestämma sig för att inte åka till jobbet."


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Polisen: "Samvetslösa bedragare" corona-lurar 90-åringar

Slår larm om stor bedrägerivåg.. "Har specialiserat sig på personer födda på 1920- och 1930-talet."0 

Brå ska undersöka rånarnas etnicitet

Förövarnas och offrens bakgrund undersöks – till slut.. Men myndigheten kommer att argumentera för att "anmälningsbenägenheten" snedvrider statistiken.0 

Senaste uppdateringen. Nu 6.555 coronadödsfall i Sverige totalt.0 

Vetenskap

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur