FOI slår larm: "Botar" på Twitter länkar till Fria Tider

Publicerad 29 augusti 2018 kl 18.56

Media. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, slår nu larm om att antalet så kallade botar – vilket bland annat innefattar privatpersoner som retweetar mycket – på Twitter ökar i samband med valet. Enligt myndigheten tenderar botkontona att oftare länka till Fria Tider och Samhällsnytt än andra konton.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt FOI:s studie har "politiska botar" som diskuterar svensk politik och det svenska valet på Twitter nästan fördubblats från juli till augusti.

FOI definierar olika typer av "botar". Det rör sig bland annat om sådana som styrs automatiskt av en mjukvara – men även konton som drivs av privatpersoner som "i hög omfattning kopierar eller retweetar innehåll" klassas som botar av myndigheten.

"Effekten av dessa olika botars automatiserade beteende är ändå densamma, oavsett om det är en människa eller mjukvara som ligger bakom konto", skriver FOI.

I studien analyseras hur botarna skiljer sig från de genuina kontona, vad botarna länkar till, vilka budskap som sprids samt vilken spridning de politiska botarna har.

Sammanlagt klassar myndigheten 6 procent av alla aktiva konton som botar. Om även de av Twitter borttagna eller avstängda kontona räknas med utgör botar 17 procent av materialet.

Kontona som klassas som botar länkar enligt studien procentuellt sett mer till Samhällsnytt och Fria Tider än vad andra konton gör. Den mest länkade domänen är dock expressen.se för samtliga kontotyper.

Det är 40 procent vanligare att botarna uttrycker stöd för Sverigedemokraterna jämfört med vad de genuina kontona gör, enligt FOI.

"Majoriteten av de konton som blivit avstängda eller borttagna av Twitter är konton som uttrycker traditionella, auktoritära och nationalistiska åsikter", skriver myndigheten.

Bild:

© FOI

Till dessa domäner länkar "botarna" enligt FOI. (Klicka för större bild.)


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Nyheter från förstasidan

Våldsamma protester mot Macrons globalism

"Kaos" i Paris när proteströrelsen firar ett år. Polisen har mobiliserat "massivt" och omhändertagit ett 100-tal demonstranter.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0