Inbördeskriget i Syrien och Irak
Bashar al-Jaafari föhandlar på uppdrag av den syriska regeringen.

Ryssland, Turkiet och Iran förhandlar om väg till fred i Syrien

Publicerad 24 januari 2017 kl 10.45
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ryssland, Turkiet och Iran deltar just nu i ett toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana, tillsammans med representanter från den syriska regeringen och rebellgrupperna, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Rebellerna vägrar emellertid att sitta ned och prata direkt med regeringens förhandlare som i sin tur anklagar motparten för att vara "terrorister", skriver CNN.

Syftet med förhandlingarna är att förstärka den skakiga vapenvila som redan råder och i förlängningen försöka få till stånd fred i landet. USA, som under president Barack Obama sponsrade de olika rebell­grupperna i Syrien i syfte att destabilisera landet och störta regeringen, är numera helt borta från spelplanen i och med president­skiftet. Istället blir det Ryssland, Turkiet och Irans uppgift att försöka städa upp efter Obamas blodiga politik i regionen.

Men förhandlingarna i Astana uppges gå trögt. Efter två dagars överläggningar har parterna inte lyckats enas om särskilt mycket. Båda sidorna är emellertid överens om att försöka nå en politisk lösning på konflikten och att vapenvilan ska respekteras. Efter sex års inbördeskrig är det syriska folket trött på dödandet.

– Det finns löften från den ryska sidan om att stärka vapenvilan i områden där det varit fortsatta våldsamheter, men vi väntar på mer än bara uttalanden, säger Osama Abu Zaid som förhandlar för rebellerna.

Rebellerna sitter ned med sina turkiska allierade för att försöka nå ett utkast till ett förslag. Samtidigt förväntas Ryssland sätta press på såväl Syrien som Iran för att säkerställa att deras soldater och miliser respekterar de avtal som sluts.

Rysslands förhandlare Alexander Lavrentiev säger att överläggningarna försvåras av den djupa misstro de båda sidorna hyser mot varandra. Samtidigt är han optimistisk och tror att ett genombrott kommer under tisdagen.

Om förhandlingarna i Astana lyckas är ambitionen att få igång de FN-ledda förhandlingar som strandade i april förra året.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0