Inbördeskriget i Syrien och Irak
Bashar al-Jaafari föhandlar på uppdrag av den syriska regeringen.

Ryssland, Turkiet och Iran förhandlar om väg till fred i Syrien

Publicerad 24 januari 2017 kl 10.45
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ryssland, Turkiet och Iran deltar just nu i ett toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana, tillsammans med representanter från den syriska regeringen och rebellgrupperna, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Rebellerna vägrar emellertid att sitta ned och prata direkt med regeringens förhandlare som i sin tur anklagar motparten för att vara "terrorister", skriver CNN.

Syftet med förhandlingarna är att förstärka den skakiga vapenvila som redan råder och i förlängningen försöka få till stånd fred i landet. USA, som under president Barack Obama sponsrade de olika rebell­grupperna i Syrien i syfte att destabilisera landet och störta regeringen, är numera helt borta från spelplanen i och med president­skiftet. Istället blir det Ryssland, Turkiet och Irans uppgift att försöka städa upp efter Obamas blodiga politik i regionen.

Men förhandlingarna i Astana uppges gå trögt. Efter två dagars överläggningar har parterna inte lyckats enas om särskilt mycket. Båda sidorna är emellertid överens om att försöka nå en politisk lösning på konflikten och att vapenvilan ska respekteras. Efter sex års inbördeskrig är det syriska folket trött på dödandet.

– Det finns löften från den ryska sidan om att stärka vapenvilan i områden där det varit fortsatta våldsamheter, men vi väntar på mer än bara uttalanden, säger Osama Abu Zaid som förhandlar för rebellerna.

Rebellerna sitter ned med sina turkiska allierade för att försöka nå ett utkast till ett förslag. Samtidigt förväntas Ryssland sätta press på såväl Syrien som Iran för att säkerställa att deras soldater och miliser respekterar de avtal som sluts.

Rysslands förhandlare Alexander Lavrentiev säger att överläggningarna försvåras av den djupa misstro de båda sidorna hyser mot varandra. Samtidigt är han optimistisk och tror att ett genombrott kommer under tisdagen.

Om förhandlingarna i Astana lyckas är ambitionen att få igång de FN-ledda förhandlingar som strandade i april förra året.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0