Inbördeskriget i Syrien och Irak
Bashar al-Jaafari föhandlar på uppdrag av den syriska regeringen.

Ryssland, Turkiet och Iran förhandlar om väg till fred i Syrien

Publicerad 24 januari 2017 kl 10.45
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ryssland, Turkiet och Iran deltar just nu i ett toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana, tillsammans med representanter från den syriska regeringen och rebellgrupperna, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Rebellerna vägrar emellertid att sitta ned och prata direkt med regeringens förhandlare som i sin tur anklagar motparten för att vara "terrorister", skriver CNN.

Syftet med förhandlingarna är att förstärka den skakiga vapenvila som redan råder och i förlängningen försöka få till stånd fred i landet. USA, som under president Barack Obama sponsrade de olika rebell­grupperna i Syrien i syfte att destabilisera landet och störta regeringen, är numera helt borta från spelplanen i och med president­skiftet. Istället blir det Ryssland, Turkiet och Irans uppgift att försöka städa upp efter Obamas blodiga politik i regionen.

Men förhandlingarna i Astana uppges gå trögt. Efter två dagars överläggningar har parterna inte lyckats enas om särskilt mycket. Båda sidorna är emellertid överens om att försöka nå en politisk lösning på konflikten och att vapenvilan ska respekteras. Efter sex års inbördeskrig är det syriska folket trött på dödandet.

– Det finns löften från den ryska sidan om att stärka vapenvilan i områden där det varit fortsatta våldsamheter, men vi väntar på mer än bara uttalanden, säger Osama Abu Zaid som förhandlar för rebellerna.

Rebellerna sitter ned med sina turkiska allierade för att försöka nå ett utkast till ett förslag. Samtidigt förväntas Ryssland sätta press på såväl Syrien som Iran för att säkerställa att deras soldater och miliser respekterar de avtal som sluts.

Rysslands förhandlare Alexander Lavrentiev säger att överläggningarna försvåras av den djupa misstro de båda sidorna hyser mot varandra. Samtidigt är han optimistisk och tror att ett genombrott kommer under tisdagen.

Om förhandlingarna i Astana lyckas är ambitionen att få igång de FN-ledda förhandlingar som strandade i april förra året.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0