Popicinio/CC-BY-NC-ND

Fortsatt spänt när Cypern konfiskerar sparkapital

Publicerad 19 mars 2013 kl 07.43

EU.Läget är spänt på Cypern medan diskussionerna om att låta staten konfiskera delar av medborgarnas sparkapital fortsätter i parlamentet.

Gilla artikeln på Facebook

Kravet på att konfiskera 10 procent av alla medborgares banktillgodo­havanden kommer inte oväntat från EU, som kräver säkerheter för sina stödlån till landets storbanker och finansiella institut.

Den mest allvarliga kritiken mot förslaget kommer något oväntat från Rysslands president Vladimir Putin. Ryssar har stora penningsummor deponerade på Cypern och nu varnar Ryssland landet för att frångå principen om den fria äganderätten.

Även från svenskt håll har experter varit eniga om att förslaget är drastiskt.

- Det är som att öppna Pandoras ask, sade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist igår, och syftade på att om detta kan genomföras en gång så kan det ske igen någon annanstans.

Även i Sverige har liknande förslag diskuterats, och regeringen Reinfeldt har tillsatt en utredning om möjligheten att frysa svenskarnas privata pensionssparande. Fria Tider har skrivit om detta förut.

Cyperns parlament skulle rösta om förslaget igår men lyckades inte nå någon enighet i frågan. För att rädda Cyperns banker och finansföretag lär dock EU stå fast vid sina krav på konfiskering, och därför samlas parlamentet på nytt idag för att hitta en lösning.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Clown nominerad till partiledare för V

Kandiderar till posten som ny partiordförande. Var med och grundade nätverket "Clowner mot nazister".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0