Popicinio/CC-BY-NC-ND

Fortsatt spänt när Cypern konfiskerar sparkapital

Publicerad 19 mars 2013 kl 07.43

EU.Läget är spänt på Cypern medan diskussionerna om att låta staten konfiskera delar av medborgarnas sparkapital fortsätter i parlamentet.

Gilla artikeln på Facebook

Kravet på att konfiskera 10 procent av alla medborgares banktillgodo­havanden kommer inte oväntat från EU, som kräver säkerheter för sina stödlån till landets storbanker och finansiella institut.

Den mest allvarliga kritiken mot förslaget kommer något oväntat från Rysslands president Vladimir Putin. Ryssar har stora penningsummor deponerade på Cypern och nu varnar Ryssland landet för att frångå principen om den fria äganderätten.

Även från svenskt håll har experter varit eniga om att förslaget är drastiskt.

- Det är som att öppna Pandoras ask, sade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist igår, och syftade på att om detta kan genomföras en gång så kan det ske igen någon annanstans.

Även i Sverige har liknande förslag diskuterats, och regeringen Reinfeldt har tillsatt en utredning om möjligheten att frysa svenskarnas privata pensionssparande. Fria Tider har skrivit om detta förut.

Cyperns parlament skulle rösta om förslaget igår men lyckades inte nå någon enighet i frågan. För att rädda Cyperns banker och finansföretag lär dock EU stå fast vid sina krav på konfiskering, och därför samlas parlamentet på nytt idag för att hitta en lösning.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Swebbtv stoppade på Youtube – igen

Publicerade vetenskapligt inslag om covid-19. Befarar att kanalen snart kommer raderas helt: "Uppenbar risk."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0