Joakim Lamotte i skyddsdräkt under SVT-debatten i Trollhättan.

Grovt kriminell hotar skjuta Lamotte – men åklagaren lägger ned utredningen

Publicerad 10 september 2020 kl 21.30

Lag & Rätt. En kriminell 18-åring som bland annat är dömd för förnedringsrån hotade journalisten Joakim Lamotte. Åklagaren har dock valt att inte gå vidare med att åtala mannen.

Gilla artikeln på Facebook

"Tror du att din lilla väst kommer att skydda dig? Vår skit penetrerar västen! Fattar du din lilla f*tta? Du ska aldrig sätta din fot i Hisingen i Göteborg!"

Så uttryckte sig en anonym användare på Facebook i meddelanden riktade till Joakim Lamotte, som tidigare i år uppmärksammades när han hade på sig en skottsäker väst i samband med att han rapporterade om invandrarupplopp i Kronogården i Trollhättan.

Lamotte anmälde hotet till polisen.

"Polisen tar för en gångs skull hotet på allvar och inleder en seriös utredning. I samarbete med Facebook och mobiloperatörer lyckas man till slut få fram vem som står bakom kontot", skriver han på Facebook.

Det visade sig att avsändaren var en kriminell 18-årig man som är tidigare dömd för bland annat flera fall av rån med inslag av förnedring.

"Exempelvis har hans rånoffer, under vapenhot, tvingats ta av sig sina kläder och en blev strypt tills han förlorade medvetandet", skriver Lamotte.

Vid senaste domen skulle 18-åringen egentligen fått fem års fängelse, men "efter avdragna rabatter och sedvanligt daltande" kom han undan med 10 månaders ungdomsvård, konstaterar journalisten.

Men häromdagen fick Joakim Lamotte ett brev från Göteborgs åklagarkammare i vilket han upplystes om att att åtal inte väcks.

"De anmälda skrivningarna bedöms som för allmänt hållna, oriktade och inte tillräckligt konkreta för att kunna bevisa brott i objektiv mening", skriver åklagaren.

Lamotte anser att det är "helt absurt" att det aktuella meddelandet kan tolkas som något annat än ett hot.

"Tyvärr fick jag ingen hjälp av det svenska rättsväsendet den här gången heller, men jag kan inte låta bli att undra hur man sett på saken om jag hetat Henrik Schyffert eller Greta Thunberg", skriver han.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0