Konflikten i Ukraina

Högra sektorn hotar skicka "19 bataljoner" till Kiev

Publicerad 13 juli 2015 kl 15.51

Utrikes. Paramilitära Högra sektorn verkar vara på väg att slutgiltigt bryta med regimen i Kiev. Efter en dödlig sammandrabbning med de ukrainska myndigheterna hotar den ultranationalistiska gruppen nu att marschera med 10.000 man till huvudstaden ifall regimen inte ger efter för ett antal krav.

Gilla artikeln på Facebook

Högra sektorn spelade en avgörande roll i störtandet av den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj förra året och har sedan dess slagits på den nya regimens sida mot proryska rebeller.

Den paramilitära organisationen har emellertid blivit allt mer kritisk till regeringen och myndigheterna, som man menar har blivit lika korrupta som under Janukovytjs tid vid makten.

Tre sköts till döds
I helgen ställdes situationen på sin spets när Högra sektorn hamnade i en vapenstrid med polisen i Mukatjeve i västra Ukraina. Tre personer dödades och ett tiotal skadades i skottlossningen, och milisen har sedan dess belägrat sig i närheten av staden.

Vad som hände råder det delade meningar om. En rad ukrainska politiker hävdar att konflikten uppstod på grund av en konflikt inom marknaden för cigarettsmuggling och att det var Högra sektorn som öppnade eld. Aleksandr Satjko, som är Högra sektorns chef i Transkarpatien, säger tvärtom att polisen utan förvarning började skjuta mot nationalisterna.

Högra sektorns ledare Dmytro Jarosj skriver på Facebook att organisationen agerade i självförsvar. Han har inte gett sina medlemmar några order om att häva belägringen. Istället kräver han att Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov och en rad andra personer ska avgå.

"10.000 man redo"
På en presskonferens meddelade organisationens talesman Artem Skoropadskyj att man har "18 eller 19 reservbataljoner spridda över Ukraina" som kan kallas in när som helst.

– Vi kan skicka samtliga reservbataljoner till regeringskansliet och till inrikesministeriet, hotade han.

På grund av konflikten med myndigheterna har Högra sektorn dessutom lämnat sina positioner i östra Donetsk-regionen och återvänt till sina "baser". Totalt hävdar sig organisationen ha "10.000 aktivister" redo, enligt RT.

Nationalisterna har redan börjat sätta upp vägspärrar i utkanten av Kiev i syfte att försöka förhindra att förstärkningar från att nå Mukatjeve.

Situationen är mycket känslig och det återstår att de hur regimen kommer att agera – president Porosjenko har dock kallat in sitt säkerhetsråd till ett möte under dagen.

Högra sektorn sätter upp vägspärrar utanför Kiev.

"Förbereder sig på krig"
Incidenten i Mukatjeve förändrar helt den politiska situationen i landet, säger Tamara Guzenkova, expert vid det ryska Institutet för strategisk forskning, i en intervju med det ryska statsorganet Sputnik.

– Ukraina har fått en ny verklighet. Det har börjat en ny fas i en lång dold konfrontation mellan polisen och radikala grupper. Mukatjeve är det första symptomet på att sådana konflikter är möjliga i vilken region som helst i Ukraina.

Kievs reaktion på Högra sektorns krav att avskeda Avakov blir avgörande, enligt Tamara Guzenkova.

– Allt beror på Kievs beteende. Börjar regeringen ett motstånd mot Högra sektorn bryter en stor intern konflikt ut. Gör den eftergifter får radikalisterna även i framtiden diktera sin vilja. Kievs beslut om Avakov kommer att bli ett slags lackmustest.

Guzenkova fortsätter:

– Enligt vissa uppgifter förbereder sig Högra sektorn på allvar till ett krig mot Kiev. Dess överhuvud Dmitrij Jarosj har misslyckats med att komma till makten. Nu försöker han att ta revansch. Jag tror att man i dag på säkerhetsrådets extra möte fattar både officiella och inofficiella beslut. Sedan börjar man jaga Högra sektorns ledare.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0