Ungern och invandringen

Här slänger flyktingar i Ungern mat och vatten

Publicerad 4 september 2015 kl 16.49

Utrikes. Illegala invandrare i Ungern vägrade igår ta emot mat och hjälppaket från olika hjälporganisationer. Istället slängde man såväl mat som vattenflaskor på tågspåren.

Gilla artikeln på Facebook

Videoklipp och bilder på arga araber och pakistanier som slänger iväg vattenflaskor och matpaket i protest mot att de inte tillåts åka med tågen till Tyskland för att där få asyl och bidrag har i dag fått stort utrymme i ungersk media.

Händelsen uppges ha inträffat på en station ute på den ungerska glesbygden dit man kört ett tåg med araber och pakistanier som lurats att tro att tåget var på väg till Tyskland.

Den ungerska nyhetsportalen vs.hu skriver att man utifrån invandrarnas beteende kan "dra slutsatsen att deras verkliga mål inte är att söka skydd i Ungern och att det därför inte är asyl de är ute efter".

Flera asylsökare höll under gårdagen även upp skyltar som de skrivit "We want go Germany!" och "No camp! No Hungary!" på, vilket av ungrarna tolkas som att det är de nordeuropeiska ländernas generösa bidrag som lockar.

Enligt den ungerska tidningen Magyar Hírlap är invandringssituationen minst sagt ansträngd i Budapest just nu. Polisen uppges bara det senaste dygnet ha omhändertagit över 3.300 illegala invandrare som förutom syrier även är pakistanier och afghaner. Samtidigt är det fortsatt många illegaler som försöker ta sig ombord på tågen västerut till Tyskland och Österrike.

Dublinförordningen säger dock att det är det första säkra landet som ska pröva en asylsökares asylskäl och Ungern får därför inte släppa dem vidare in i EU. Istället ska asylsökarna registreras i Ungern och få sina asylskäl prövade där, något de alltså motsätter sig.

Artikeln är rättad: Händelsen inträffade inte i Budapest utan vid en station på den ungerska glesbygden.

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0