Ungern och invandringen

Här slänger flyktingar i Ungern mat och vatten

Publicerad 4 september 2015 kl 16.49

Utrikes. Illegala invandrare i Ungern vägrade igår ta emot mat och hjälppaket från olika hjälporganisationer. Istället slängde man såväl mat som vattenflaskor på tågspåren.

Gilla artikeln på Facebook

Videoklipp och bilder på arga araber och pakistanier som slänger iväg vattenflaskor och matpaket i protest mot att de inte tillåts åka med tågen till Tyskland för att där få asyl och bidrag har i dag fått stort utrymme i ungersk media.

Händelsen uppges ha inträffat på en station ute på den ungerska glesbygden dit man kört ett tåg med araber och pakistanier som lurats att tro att tåget var på väg till Tyskland.

Den ungerska nyhetsportalen vs.hu skriver att man utifrån invandrarnas beteende kan "dra slutsatsen att deras verkliga mål inte är att söka skydd i Ungern och att det därför inte är asyl de är ute efter".

Flera asylsökare höll under gårdagen även upp skyltar som de skrivit "We want go Germany!" och "No camp! No Hungary!" på, vilket av ungrarna tolkas som att det är de nordeuropeiska ländernas generösa bidrag som lockar.

Enligt den ungerska tidningen Magyar Hírlap är invandringssituationen minst sagt ansträngd i Budapest just nu. Polisen uppges bara det senaste dygnet ha omhändertagit över 3.300 illegala invandrare som förutom syrier även är pakistanier och afghaner. Samtidigt är det fortsatt många illegaler som försöker ta sig ombord på tågen västerut till Tyskland och Österrike.

Dublinförordningen säger dock att det är det första säkra landet som ska pröva en asylsökares asylskäl och Ungern får därför inte släppa dem vidare in i EU. Istället ska asylsökarna registreras i Ungern och få sina asylskäl prövade där, något de alltså motsätter sig.

Artikeln är rättad: Händelsen inträffade inte i Budapest utan vid en station på den ungerska glesbygden.

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0