Henrik Arnstad

Henrik Arnstad fick skattepengar av Bengt Westerberg

Publicerad 1 januari 2013 kl 03.50

Inrikes.Tidningen Dagens Nyheters kontroversielle kulturskribent Henrik Arnstad har fått över 200 000 kronor i bidrag från svenska skattebetalare, genom utbetalningar från statliga Sveriges författarfond. Bakom beslutet stod bland annat regeringens invandringspolitiske utredare Bengt Westerberg (FP).

Gilla artikeln på Facebook

Redan 2010 beviljades Henrik Arnstad 40 000 kronor i bidrag från fonden, i form av ett skattefritt så kallat "arbetsstipendium". Hösten 2012 beviljades han ytterligare 160 000 kronor genom ett tvåårigt stipendium på 80 000 kronor per år. Även dessa utbetalningar är skattefria för Henrik Arnstad.

Fria Tider har tidigare avslöjat att Henrik Arnstad ljuger om att han har en fil.kand. i historia från Stockholms universitet. Till ansökningarna hos Sveriges författarfond har han bifogat en meritförteckning där han felaktigt uppger sig vara "historiker", trots att han alltså saknar sådana akademiska meriter.

"Han har för övrigt sökt från oss vid två ytterligare tillfällen, men då har hans ansökan inte bifallits", skriver Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond, i ett mejl från myndigheten Kammarkollegiet som förvaltar fonden.

Enligt Jesper Söderström är det författarverksamhet och kulturjournalistisk verksamhet som är meriterande för att beviljas bidrag från Sveriges författarfond. Vetenskapsjournalistik och debatt är däremot inte kategorier av betydelse för fondens bedömning.

När Henrik Arnstads ansökan behandlades av fonden leddes arbetet av regeringens invandringspolitiske utredare Bengt Westerberg, som var ordförande. Även den kontroversiella vänsterprofilen och historierevisionisten Maja Hagerman deltog i beslutet. Precis som Henrik Arnstad har hon anklagats för att förfalska historien ur ett vänsterperspektiv - och precis som Henrik Arnstad jobbar hon som flitig kulturskribent i Dagens Nyheter.

- I ett par andra beslut så har ledamöter vid författarfonden avstått att rekommendera eller besluta gällande bidrag till författare just på grund av risk för jäv, säger en person med insyn i författarfondens arbete till Fria Tider.

Henrik Arnstad har inte gått att nå för en kommentar. Han meddelar dock via twitter att han anser att Fria Tider är "fascister" som "skriver skit om min examen".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0