Gräddfil till bostäderna

Hundratals nyanlända till Södermalm sedan äldreboende lagts ned

Publicerad 22 oktober 2016 kl 13.48
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Hundratals nyanlända invandrare från tredje världen flyttar just nu till ett av Södermalms mest populära områden sedan ett större äldreboende med hundratals lägenheter gjorts om till invandrar­bostäder, skriver Stockholm direkt.

Dela artikeln

Beslutet att med kort varsel lägga ned Vinter­tullens äldreboende på Södermalm i Stockholm och köra ut de pensionärer som bor där togs under våren. Beslutet togs trots att boendet var nyrenoverat, något som Liberalernas oppositions­borgarråd Lotta Edholm kritiserade.

– Att först renovera för dyra pengar och sedan plötsligt istället lägga ned är ett cyniskt slöseri. När uppemot 40 procent av de äldre får avslag på sina ansökningar om att flytta till servicehus är det extremt kortsiktigt att göra sig av med äldreboende­platser i Stockholm, sade hon i mars i år.

Men boendet lades ned för att istället göras om till bostäder öronmärkta för invandrare. De första 50 lägenheterna har redan hyrts ut till de nya invånarna från tredje världen och ytterligare 150 lägenheter står på tur för att omvandlas. Totalt handlar det om 201 lägenheter.

Ingen vet riktigt hur många invandrare som flyttar in, men Stockholm direkt berättar att det i en enrumslägenhet på 67 kvadrat­meter bor två vuxna och fyra barn. I huset finns såväl enrums- som tvårums­lägenheter vilket innebär att det kan bli över tusen nya invånare i Vintertullen.

Invandrar­bostäderna i Vintertullen kommer fungera som så kallade genomgångs­lägenheter för asylsökare som nyligen beviljats uppehålls­tillstånd i Sverige. Där får de bo sina första år i landet tills de anses ha etablerat sig och kan ordna bostad på egen hand.

Officiellt heter det att Vintertullens äldreboende var omodernt och inte längre "ändamålsenligt som vård- och omsorgs­boende och servicehus" och därför behövde läggas ned.

Annorlunda lät det emellertid för bara något år sedan då Vintertullens äldreboende lovordades på Stockholms stads hemsida.

"I entréplanet finns och en stor, härlig innegård med frisk luft, vackra planteringar, damm, fontän samt trädgårdsgrupper för trivsam samvaro", kunde man läsa då på en sida som nu tagits bort. Lägenheterna beskrevs istället såhär:

"I varje lägenhet finns en stor och rymlig toalett med dusch och vissa lägenheter är utrustade med kök/pentry och vissa även med balkong. I lägenheterna i sjukhemsdelen finns höj – och sänkbar säng samt sängbord och garderober. I övrigt inreder den boende lägenheten efter eget tycke och smak. Alla avdelningar har hemtrevliga gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Dog på sin balkong efter arbetspasset på Northvolt

"Det är bara en chock alltihop".. Fortfarande oklart vad som orsakat de många dödsfallen.0 

Har avslutat aspirantutbildningen. "Ni kommer att göra skillnad i många människors liv."0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0