Gräddfil till bostäderna

Hundratals nyanlända till Södermalm sedan äldreboende lagts ned

Publicerad 22 oktober 2016 kl 13.48
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Hundratals nyanlända invandrare från tredje världen flyttar just nu till ett av Södermalms mest populära områden sedan ett större äldreboende med hundratals lägenheter gjorts om till invandrar­bostäder, skriver Stockholm direkt.

Dela artikeln

Beslutet att med kort varsel lägga ned Vinter­tullens äldreboende på Södermalm i Stockholm och köra ut de pensionärer som bor där togs under våren. Beslutet togs trots att boendet var nyrenoverat, något som Liberalernas oppositions­borgarråd Lotta Edholm kritiserade.

– Att först renovera för dyra pengar och sedan plötsligt istället lägga ned är ett cyniskt slöseri. När uppemot 40 procent av de äldre får avslag på sina ansökningar om att flytta till servicehus är det extremt kortsiktigt att göra sig av med äldreboende­platser i Stockholm, sade hon i mars i år.

Men boendet lades ned för att istället göras om till bostäder öronmärkta för invandrare. De första 50 lägenheterna har redan hyrts ut till de nya invånarna från tredje världen och ytterligare 150 lägenheter står på tur för att omvandlas. Totalt handlar det om 201 lägenheter.

Ingen vet riktigt hur många invandrare som flyttar in, men Stockholm direkt berättar att det i en enrumslägenhet på 67 kvadrat­meter bor två vuxna och fyra barn. I huset finns såväl enrums- som tvårums­lägenheter vilket innebär att det kan bli över tusen nya invånare i Vintertullen.

Invandrar­bostäderna i Vintertullen kommer fungera som så kallade genomgångs­lägenheter för asylsökare som nyligen beviljats uppehålls­tillstånd i Sverige. Där får de bo sina första år i landet tills de anses ha etablerat sig och kan ordna bostad på egen hand.

Officiellt heter det att Vintertullens äldreboende var omodernt och inte längre "ändamålsenligt som vård- och omsorgs­boende och servicehus" och därför behövde läggas ned.

Annorlunda lät det emellertid för bara något år sedan då Vintertullens äldreboende lovordades på Stockholms stads hemsida.

"I entréplanet finns och en stor, härlig innegård med frisk luft, vackra planteringar, damm, fontän samt trädgårdsgrupper för trivsam samvaro", kunde man läsa då på en sida som nu tagits bort. Lägenheterna beskrevs istället såhär:

"I varje lägenhet finns en stor och rymlig toalett med dusch och vissa lägenheter är utrustade med kök/pentry och vissa även med balkong. I lägenheterna i sjukhemsdelen finns höj – och sänkbar säng samt sängbord och garderober. I övrigt inreder den boende lägenheten efter eget tycke och smak. Alla avdelningar har hemtrevliga gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum."


Nyheter från förstasidan

Här river de tiggarlägret

"Vissa talar, andra agerar." Anordnade "städdag" i ökänt romskt läger i Järfälla kommun.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Mer från Inrikes

Häktad duo befann sig vid mordplatsen

Tonåringarna var vid gångtunneln i Skärholmen.. Ytterligare två–tre personer jagas nu för mordet på Mikael.0 

"Håll politikerna personligt ansvariga för våldsdåden"

Insändare.. "Hur kan makthavarna leva med det som sker i samhället?"0 

Här grips sovande mannen på E4:an

Satte på "autopiloten" och tog en tupplur under färden.. Andra bilister slog larm om sovande föraren – nu varnar polisen för fängelsestraff.0 Plus

Hedersvåld bland samer ska utredas

Jämställdhetsmyndighetens nya uppdrag.. Ska granska våldsfenomenet hos nationella minoriteter.0 

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0