Asylkaoset

Idag kan Orbán kuppa EU:s asylpolitik

Publicerad 23 september 2015 kl 01.11

Utrikes. Ungern säger nej till såväl kvoter som invandring. Föreslår istället stängda gränser till Europa och en europeisk flyktingfond för hjälp i krisers närområden.

Gilla artikeln på Facebook

Under tisdagens möte mellan EU:s migrationsministrar sa Ungern nej till ett förslag om att fördela asylsökanden som anlänt till EU:s frontländer – bland annat Ungern – över andra medlemsländer. Istället väntas landet på onsdagen lägga fram ett eget förslag på hur EU ska hantera migrantkrisen.

"Ungerns premiärminister Viktor Orbán planerar att chocka onsdagens EU-toppmöte med en egen lösning på migrantkrisen”, skriver BBC under tisdagskvällen.

Förslaget som Orbán ska presentera innebär att samtliga medlemsländer betalar in till en flyktingfond motsvarande en procent av sin inkomst från, samt avgift till, EU. För Ungerns del skulle det innebära en avgift om knappt 10 miljarder kronor, enligt BBC.

– Det här förslaget visar på vår vilja att hjälpa till humanitärt, utan att samtidigt riskera den sociala sammanhållningen i vårt eget land, säger Gergely Prohle, Ungerns förre ambassadör i Berlin, till BBC.

Tanken är fonden ska användas till två saker. Dels att förbättra flyktinglägren i Syriens grannländer; framförallt Turkiet, Libanon och Jordanien. Och dels att stärka EU:s externa gränser.

Förslaget följer samma modell som den ungerska flyktingpolitiken. Ungern har sedan i somras byggt staket över cirka 20 mil av sin landgräns för att stoppa invällningen som hittills i år har fört 250.000 illegala migranter genom landet. Dessutom har man infört nya invandringslagar som gör det mycket svårt och oattraktivt att få asyl. Istället har Ungern återkommande lyft fram närområdeshjälp som det realistiska alternativet för flyktinghjälp.


Nyheter från förstasidan

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Gjorde sämsta valet sedan krigsslutet. "Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0