Inbördeskriget i Syrien och Irak

Irak på väg återta Tikrit

Publicerad 1 april 2015 kl 14.53

Utrikes. Irakiska regeringssoldater är på väg att återta staden Tikrit som sedan i somras kontrollerats av Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Iraks inrikesminister Mohammed Salem al-Ghabban kommer staden åter vara under den irakiska regerigens kontroll "inom de närmaste timmarna", rapporterade AP under onsdagen.

– Det återstår bara några fickor av motstånd ochh vi kommer påannonsera de goda nyheterna inom de närmaste timmarna när dessa motståndsfickor eliminerats, sade han.

– När vi rensat området på försåtsmineringar och bilbomber kommer vi åter att öppna polisstationen och normalisera situationen i staden och en kommitté kommer att tillstättas för att överse återvändandet av flyktingar till staden.

Att besegra Islamiska staten i Tikrit är en viktig språngbräda för de irakiska trupperna för att fortsätta offensiven norrut mot Iraks näst största stad Mosul som ännu är under IS kontroll.

Tikrit hade innan inbördeskriget bröt ut över 200.000 invånare.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0