Asylkaoset
Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Italienska kritiken mot Sveriges invandringspolitik

Publicerad 22 april 2015 kl 20.25

Utrikes. Italiens premiärminister Matteo Renzi riktade under onsdagen kritik mot att olika länder i EU, såsom Sverige, har olika regler för invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

I en debattartikel i New York Times skriver den socialdemokratiske premiärministern att Europa behöver en "effektiv koordination mellan medlemsstaterna och dess myndigheter för att hantera asylsökarna, ge dem som behöver skydd och utvisa illegala invandrare" – något som kan tolkas som en diplomatisk passning till hans svenske kollega.

Sverige har inom EU gjort sig ökänt för att erbjuda illegala invandrare, även kallade "papperslösa flyktingar", uppehälle och specialförmåner – något som gör att Sverige ofta anklagas för att spä på invandringskatastrofen och massdöden i Medelhavet.

Renzi skriver även om att EU-staterna måste kunna överföra asylsökare från ett land till ett annat, något som bland annat Dublinförordningen tar upp. Sverige har tidigare fått kritik för att anse sig vara bättre på asylmottagande och vägra skicka tillbaka asylsökare till det EU-land de först kom till, vilket förordningen kräver.

Samtidigt som Renzis debattartikel publicerades i New York Times talade Renzi inför det italienska parlamentet där han förklarade att EU:s medlemsstater måste samarbeta för att få stopp på inflödet av afrikaner och araber till Europa via Medelhavet.

– Vi utkämpar ett krig mot människosmugglarna, sade han rapporterar Bloomberg och fortsatte:

– Det finns ingen annan historisk parallell till detta än slaveriet, det som hände i Västafrika för århundraden sedan händer igen idag.

Imorgon träffar Renzi övriga EU-ledare i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte där man ska diskutera situationen med de tusentals invandrare som försöker ta sig till Europa via Medelhavet. Italien har bland annat krävt att EU ska bygga uppsamlingsläger på plats i Afrika och ta i med hårdhandskarna mot människosmugglarna för att få stopp på inflödet av invandrare.


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0