Val 2018

Kristersson tänker inte samarbeta med SD – men vill att SD:are röstar på honom

Publicerad 21 april 2018 kl 15.15

Inrikes. Alliansen kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det klargjorde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på nytt i Ekots lördagsintervju. Samtidigt vill han gärna att sverigedemokrater ska rösta på honom.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har av tidigare partiföreträdare anklagats för att anpassa sin politik i ett försök att uppnå ett samarbete med Moderaterna.

Det hade kanske varit möjligt under Anna Kinberg Batra, men Ulf Kristersson stänger helt igen dörren. Det blir aldrig något samarbete. Det är "skrivet i sten", framkom under Ekots lördagsintervju.

– Alliansen kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har varit helt entydiga på den punkten, betonade Ulf Kristersson.

Detta står dock i strid med att Moderatledaren samtidigt har lovat sina väljare att göra allt för att få igenom sin politik efter valet.

Kristersson påpekade vidare att han inte delar Sverigedemokraternas "värderingar", att han prioriterar internationellt samarbete och tror på en så "öppen värld som möjligt". Detta går inte ihop med den politik som Sverigedemokraterna vill driva, hävdade han. Han tog också avstånd från Sverigedemokraternas "nationalism" och förklarade att han inte tror på Ryssland.

– Men jag tycker alla ska rösta på min politik. Jag har inga problem med att sverigedemokrater röstar på mig, sade Ulf Kristersson och påpekade senare att han "respekterar" Sverigedemokraternas väljare.

Inte under några som helst omständigheter tänker han dock samarbeta med SD. Han lever hellre i ovisshet om hur stark hans regering kommer vara i stället för att samarbete med SD, framkommer i Ekots intervju.

Ulf Kristersson sade också att han vill att Moderaterna och Socialdemokraterna ska utgöra "centralaxeln" i en långsiktig migrationspolitisk överenskommelse. Detta är en fråga som är så viktig att de olika partierna inte bör bråka om den utan i stället "skaka hand", enligt M-ledaren. Dock ska som sagt SD inte få vara med i samtalen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

SVT viker sig: "Gunilla von Platen" slipper frågor om klankoppling

SVT har gett förhandsbesked.. Statliga TV-jätten "kommer inte fråga" om brorsan Edip, som är gangsteradvokat.0 

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0