Val 2018

Kristersson tänker inte samarbeta med SD – men vill att SD:are röstar på honom

Publicerad 21 april 2018 kl 15.15

Inrikes. Alliansen kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det klargjorde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på nytt i Ekots lördagsintervju. Samtidigt vill han gärna att sverigedemokrater ska rösta på honom.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har av tidigare partiföreträdare anklagats för att anpassa sin politik i ett försök att uppnå ett samarbete med Moderaterna.

Det hade kanske varit möjligt under Anna Kinberg Batra, men Ulf Kristersson stänger helt igen dörren. Det blir aldrig något samarbete. Det är "skrivet i sten", framkom under Ekots lördagsintervju.

– Alliansen kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har varit helt entydiga på den punkten, betonade Ulf Kristersson.

Detta står dock i strid med att Moderatledaren samtidigt har lovat sina väljare att göra allt för att få igenom sin politik efter valet.

Kristersson påpekade vidare att han inte delar Sverigedemokraternas "värderingar", att han prioriterar internationellt samarbete och tror på en så "öppen värld som möjligt". Detta går inte ihop med den politik som Sverigedemokraterna vill driva, hävdade han. Han tog också avstånd från Sverigedemokraternas "nationalism" och förklarade att han inte tror på Ryssland.

– Men jag tycker alla ska rösta på min politik. Jag har inga problem med att sverigedemokrater röstar på mig, sade Ulf Kristersson och påpekade senare att han "respekterar" Sverigedemokraternas väljare.

Inte under några som helst omständigheter tänker han dock samarbeta med SD. Han lever hellre i ovisshet om hur stark hans regering kommer vara i stället för att samarbete med SD, framkommer i Ekots intervju.

Ulf Kristersson sade också att han vill att Moderaterna och Socialdemokraterna ska utgöra "centralaxeln" i en långsiktig migrationspolitisk överenskommelse. Detta är en fråga som är så viktig att de olika partierna inte bör bråka om den utan i stället "skaka hand", enligt M-ledaren. Dock ska som sagt SD inte få vara med i samtalen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0 

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0