Inbördeskriget i Syrien och Irak

May och Trump uppges eniga om Syrien – "letar efter verkliga bevis"

Publicerad 13 april 2018 kl 08.55

Utrikes. Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump uppges nu vara eniga om att "avskräcka" mot användning av kemvapen i Syrien, skriver SVT. Men några konkreta bevis för att Syrien verkligen utfört den påstådda kempvapenattacken i Douma saknas ännu.

Gilla artikeln på Facebook

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska nu ha fått grönt ljus från regeringen att gå vidare med ett militärt anfall mot Syrien.

Enligt ett uttalande från 10 Downing Street finns det ett behov av "att agera för att lindra den humanitära plågan och för att avskräcka Assadregimen från mer användanden av kemiska vapen", rapporterar SVT.

Dessutom uppges den brittiska premiärministern ha pratat med USA:s president Donald Trump om att svara på den påstådda kemvapenattacken. De ska nu vara överens om att omvärlden måste "avskräcka" så att kemiska vapen inte används i Syrien.

Vad det innebär återstår att se.

Den till synes förvirrade amerikanske presidenten, som i onsdags först hotade Ryssland med missiler, för att sedan uppmana till samarbete med landet och därefter beskyllde demokraterna för USA:s dåliga relation med Ryssland, twittrade på torsdagen att något anfall mot Syrien kanske inte alls blir av i dagsläget.

"Aldrig sagt när en attack mot Syrien skulle äga rum. Kan vara mycket snart eller inte så snart alls! Under alla omständigheter har Förenta staterna, under min administration, gjort ett bra jobb med att befria regionen från ISIS. Var är vårt 'Tack Amerika?', skriver han.

En del Trump-anhängare är förfärade över Donald Trumps hot mot Ryssland och Syrien. Han gick till val på det motsatta, och redan 2013 skrev han på Twitter att dåvarande presidenten Barack Obama skulle kunna starta tredje världskriget med ett anfall mot Syrien. Ett sådant anfall stod dock Trump själv för redan förra året, då han skickade 59 kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas som svar på en påstådd attack med nervgasen sarin. Men i februari 2018 sade den amerikanske försvarsministern James Mattis att USA har "inga bevis" för att Syriens president Bashar al-Assad använt saringas mot sin befolkning.

Inför kongressen på onsdagen uttalade sig Mattis igen, och sade att han "tror" att det har skett en attack i Douma, men att man ännu håller på att "leta efter de verkliga bevisen".

Frankrikes president Emmanuel Macron påstår att han har bevis mot Assad, men har inte presenterat några. En talesperson för Theresa May har sagt att det är "högst troligt" att Assad ligger bakom attacken.

Samtidigt har Rysslands utrikesdepartement påpekat att ryska soldater på plats inte har kunnat hitta några bevis för att den påstådda kemvapenattacken i Douma över huvud taget har ägt rum. Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova kallar anklagelserna för "uppdiktade".


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0