Inbördeskriget i Syrien och Irak

May och Trump uppges eniga om Syrien – "letar efter verkliga bevis"

Publicerad 13 april 2018 kl 08.55

Utrikes. Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump uppges nu vara eniga om att "avskräcka" mot användning av kemvapen i Syrien, skriver SVT. Men några konkreta bevis för att Syrien verkligen utfört den påstådda kempvapenattacken i Douma saknas ännu.

Gilla artikeln på Facebook

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska nu ha fått grönt ljus från regeringen att gå vidare med ett militärt anfall mot Syrien.

Enligt ett uttalande från 10 Downing Street finns det ett behov av "att agera för att lindra den humanitära plågan och för att avskräcka Assadregimen från mer användanden av kemiska vapen", rapporterar SVT.

Dessutom uppges den brittiska premiärministern ha pratat med USA:s president Donald Trump om att svara på den påstådda kemvapenattacken. De ska nu vara överens om att omvärlden måste "avskräcka" så att kemiska vapen inte används i Syrien.

Vad det innebär återstår att se.

Den till synes förvirrade amerikanske presidenten, som i onsdags först hotade Ryssland med missiler, för att sedan uppmana till samarbete med landet och därefter beskyllde demokraterna för USA:s dåliga relation med Ryssland, twittrade på torsdagen att något anfall mot Syrien kanske inte alls blir av i dagsläget.

"Aldrig sagt när en attack mot Syrien skulle äga rum. Kan vara mycket snart eller inte så snart alls! Under alla omständigheter har Förenta staterna, under min administration, gjort ett bra jobb med att befria regionen från ISIS. Var är vårt 'Tack Amerika?', skriver han.

En del Trump-anhängare är förfärade över Donald Trumps hot mot Ryssland och Syrien. Han gick till val på det motsatta, och redan 2013 skrev han på Twitter att dåvarande presidenten Barack Obama skulle kunna starta tredje världskriget med ett anfall mot Syrien. Ett sådant anfall stod dock Trump själv för redan förra året, då han skickade 59 kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas som svar på en påstådd attack med nervgasen sarin. Men i februari 2018 sade den amerikanske försvarsministern James Mattis att USA har "inga bevis" för att Syriens president Bashar al-Assad använt saringas mot sin befolkning.

Inför kongressen på onsdagen uttalade sig Mattis igen, och sade att han "tror" att det har skett en attack i Douma, men att man ännu håller på att "leta efter de verkliga bevisen".

Frankrikes president Emmanuel Macron påstår att han har bevis mot Assad, men har inte presenterat några. En talesperson för Theresa May har sagt att det är "högst troligt" att Assad ligger bakom attacken.

Samtidigt har Rysslands utrikesdepartement påpekat att ryska soldater på plats inte har kunnat hitta några bevis för att den påstådda kemvapenattacken i Douma över huvud taget har ägt rum. Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova kallar anklagelserna för "uppdiktade".


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Twitters vd avslöjad: Planerar långtgående politisk censur

Läckt inspelning avslöjar företagets avsikter.. Målet är inte bara Donald Trumps konto: "Detta kommer bli mycket större och pågå mycket längre."0 

56-årig läkare dog av Pfizers vaccin enligt forskare

Tillverkaren förnekar samband.. Men professor i medicin vid Johns Hopkins-universitetet hävdar att sjukdomen orsakades av vaccinet.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0