Merkel: EU:s stater måste vara redo att ge upp sin suveränitet

Publicerad 24 november 2018 kl 16.01

Utrikes. Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar nu att EU:s medlemsländer måste vara beredda att överföra mer befogenheter till Bryssel, skriver Daily Express.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en debatt om konflikten mellan globalisering och nationella intressen som Tysklands förbundskansler Angela Merkel förklarade att EU:s medlemsstater måste vara beredda att överge mer av sin nationella suveränitet till Bryssel.

– Nationella stater måste i dag – ska i dag, säger jag – vara beredda att ge upp sin suveränitet, sade Merkel.

– Men självklart genom ett ordnat förfarande, tillade hon.

Enligt Merkel är kompromissvilja avgörande för att ta itu med de spänningar som idag finns mellan suveränitet och globalisering.

Hon försvarade också FN:s hårt kritiserade migrationspakt, och fördömde de personer "som tror att de kan avgöra när dessa avtal blir ogiltiga eftersom de representerar folket".

Enligt Merkel finns det ingen grund för sådan nationalism.

– Folket är de individer som bor i ett land permanent, det är inte en specifik grupp som definierar sig som ett folk, sade Merkel.

Angela Merkel dömde också ut så kallad "ren nationalism".

– Antingen är du en av dem som tror att de kan lösa allt på egen hand och bara behöver tänka på sig själv. Detta är nationalism i sin renaste form. Detta är inte patriotism. Patriotism är om du inkluderar andra i tyska intressen och accepterar win-win-situationer, sade hon.

Tillsammans med den franske presidenten Emmanuel Macron försöker Angela Merkel skapa ett starkare EU med bland annat en egen armé. Macron har betonat vikten av ett "fransk-tyskt ansvar att förbereda inför framtiden och återuppbygga Europa". Det de båda ledarna vill göra är att bygga ett "suveränt Europa" snarare än ett Europa av suveräna nationer. Macron delar den tyska ledarens antinationalism.

– Patriotism är den direkta motsatsen till nationalism. Nationalism är ett förräderi av patriotism. Genom att sätta våra intressen först, vem bryr sig om andra, utraderar man vad nationer håller kärast, det som ger den liv, vad som gör den stor och vad som är viktigast: dess moraliska värderingar, sade han tidigare i november,


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Seattles polis upplöser vänsterextrem zon

Polisen omringar "Chop" och river ner ockupanternas tält.. Borgmästaren fick nog efter flera mord i laglösa vänsterzonen.0 

Nytt Kinavirus kan leda till pandemi

Har hittats hos grisar i Kina.. Kan smitta människor och leda till globalt utbrott, enligt forskare.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0