HD: Att vara pappa inte tillräckligt skäl för att invandrare ska slippa fängelse i hemlandet

Publicerad 19 oktober 2020 kl 13.43

Lag & Rätt. Ska invandrare som dömts för brott i hemlandet slippa straff för att de har familj och barn i Sverige? Nej, det ska de inte, meddelar Högsta domstolen i en dom idag.

Dela artikeln

Fallet gäller en serbisk man som dömts för vapenbrott och häleri i hemlandet Serbien. Mannen bor emellertid i Sverige där han har två små barn, fyra och två år gamla, tillsammans med sin sambo som är svensk medborgare.

Justitieministeriet i Serbien har kontaktat Sverige och begärt att den serbiske mannen utlämnas dit för att avtjäna sitt fängelsestraff. Mannen har överklagat utlämnandet med hänvisning till barnkonventionen och att det skulle drabba hans familj hårt om han tvingas avtjäna det straff han dömts till.

HD håller visserligen med om att "principen om barnens bästa" måste respekteras, men skriver att "mot barnens intresse ska emellertid ställas intresset av att dels kunna verkställa det fängelsestraff som [den serbiske mannen] har dömts till, dels fullgöra det åtagande som Sverige har gjort i förhållande till Serbien."

Den serbiske mannens begäran att stoppa utlämnandet avslås därför, och han kommer att utlämnas till Serbien för att avtjäna fängelsestraffet för vapenbrott och häleri.


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0