Cheyma Moufid, ny reporter på SVT, upprör folk i sociala medier. Två dagar i rad har hon synts i SVT Stockholms lokalsändningar – iklädd slöja.

SVT:s nya drag: Börjar sända nyheter i slöja

Publicerad 21 mars 2019 kl 00.07

Media. Nu riktas häftig kritik i sociala medier mot SVT sedan den skattefinansierade tv-jätten börjat använda reportrar i slöja.

Gilla artikeln på Facebook

Nej, bilden ovan kommer inte från iransk tv eller något annat muslimskt land, utan från SVT Stockholms lokalsändningar.

Två dagar i rad har Cheyma Moufid, som praktiserat på SVT sedan i september 2018 och från och med januari är reporter för lokalnyheterna i huvudstaden, synts i tv-rutan.

Tisdagens reportage handlar om fusk inom snöröjningen i Stockholm. Den dåliga snöröjningen leder till mängder av klagomål.

Men även på onsdagen syntes samma reporter i ett inslag om att Stockholms stad inte kontrollerar hur snöröjningen fungerar i invandrartäta områden som Rinkeby och Tensta.

– Staden och förvaltningen har 770 sidor med stickprover i Farsta/Skarpnäck, runt 170 sidor i Hässelby och Vällingby, men i Tensta, Rinkeby eller Kista gjorde staden inga stickprovskontroller, säger Moufid i det senare inslaget.

I sociala medier är många kritiska till att SVT använder slöjbeklädda kvinnor i tv-rutan. Där menas bland annat att det är ett tecken på "islamiseringen" av Sverige, och även att SVT stödjer kvinnoförtryck.

"När kvinnor i Iran nu kastat slöjan, och går ut på gatorna och dansar och visar sina vackra ansikten verkar det här som en anomali", skriver en kvinna på Facebook.

"Det här kommer vi att få se mer av", skriver en annan kvinna.

"Nu tvingas vi skattebetalare betala för den här anpassningen till islam", skriver ytterligare en person.

"Det här är vad drygt 90 procent av de svenska kvinnorna har röstat på, snart kommer de själva att ha ett huckle på sig", heter det också.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0