Cheyma Moufid, ny reporter på SVT, upprör folk i sociala medier. Två dagar i rad har hon synts i SVT Stockholms lokalsändningar – iklädd slöja.

SVT:s nya drag: Börjar sända nyheter i slöja

Publicerad 21 mars 2019 kl 00.07

Media. Nu riktas häftig kritik i sociala medier mot SVT sedan den skattefinansierade tv-jätten börjat använda reportrar i slöja.

Gilla artikeln på Facebook

Nej, bilden ovan kommer inte från iransk tv eller något annat muslimskt land, utan från SVT Stockholms lokalsändningar.

Två dagar i rad har Cheyma Moufid, som praktiserat på SVT sedan i september 2018 och från och med januari är reporter för lokalnyheterna i huvudstaden, synts i tv-rutan.

Tisdagens reportage handlar om fusk inom snöröjningen i Stockholm. Den dåliga snöröjningen leder till mängder av klagomål.

Men även på onsdagen syntes samma reporter i ett inslag om att Stockholms stad inte kontrollerar hur snöröjningen fungerar i invandrartäta områden som Rinkeby och Tensta.

– Staden och förvaltningen har 770 sidor med stickprover i Farsta/Skarpnäck, runt 170 sidor i Hässelby och Vällingby, men i Tensta, Rinkeby eller Kista gjorde staden inga stickprovskontroller, säger Moufid i det senare inslaget.

I sociala medier är många kritiska till att SVT använder slöjbeklädda kvinnor i tv-rutan. Där menas bland annat att det är ett tecken på "islamiseringen" av Sverige, och även att SVT stödjer kvinnoförtryck.

"När kvinnor i Iran nu kastat slöjan, och går ut på gatorna och dansar och visar sina vackra ansikten verkar det här som en anomali", skriver en kvinna på Facebook.

"Det här kommer vi att få se mer av", skriver en annan kvinna.

"Nu tvingas vi skattebetalare betala för den här anpassningen till islam", skriver ytterligare en person.

"Det här är vad drygt 90 procent av de svenska kvinnorna har röstat på, snart kommer de själva att ha ett huckle på sig", heter det också.


Nyheter från förstasidan

Pedofilskandal i Pride – chef groomade 14-åring

SvD låtsades vara pojke. Ett några minuter "väller" det in sexinviter.0 

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0