Foto: President of the European Council/Creative Commons

Pensionspengar ska fylla EU:s svarta hål

Publicerad 21 mars 2012 kl 21.08

Inrikes.Pensionspengar som finansierar europeisk infrastruktur istället för skatter. Det kan snart bli verklighet för ett EU som saknar pengar till nya investeringssatsningar.

Gilla artikeln på Facebook

Den inom EU förda keynesianska politiken har lett till medlemsländerna numera saknar pengar att genomföra de infrastrukturinvesteringar behövs göras.

För att fylla på de sinande kassakistorna vill EU därför införa så kallade projektobligationer. Tanken är att till exempel locka förvaltare av pensionsfonder att köpa dessa projektobligationer.

– Vad det handlar om är att få investerare som i dag inte satsar på infrastruktur att göra det, till exempel pensionsfonder. Får de lite hjälp på traven med att EU backar upp projekten, så tror vi att de är bredda att gå med, säger Göran Färm, socialdemokratisk EU-parlamentariker, till Europaportalen.

Den finansiella situationen inom EU är i dagsläget katastrofal. Tidigare i år tryckte Europeiska centralbanken motsvarande 10 000 miljarder kronor för att kortsiktigt släcka skuldbränder inom unionen.

Göran Färm medger att anledningen till att EU vill ha medborgarnas pensionspengar är att medlemsstaterna och bankerna idag inte har de pengar som krävs för sina egna infrastruktursatsningar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0