Krisen inom polisen
Arkivbild.

Polisen lyckas klara upp allt färre våldsbrott

Publicerad 23 februari 2017 kl 20.22
Av Mattias Albinsson

Lag & Rätt. Polisen lyckas klara upp allt färre vålds­brott. Det framgår av myndighetens årsredovisning som laddats upp på polisens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

170.359 våldsbrott anmäldes förra året. Det är en ökning med 4,4 procent jämfört med året innan.

Men trots att våldsbrotten ökar är det allt färre av dem som klaras upp. Förra året var det bara 19.052 våldsbrott som redovisades för åklagare, en minskning med 6,3 procent jämfört med 2015.

Statistiken är lika nedslående för de flesta andra brottstyper. Antal skadegörelse­brott som går vidare till åklagare minskade förra året med 17,3 procent, för bedrägeribrotten var samma andel över 40 procent.

För skadegörelse­brotten kan minskningen delvis förklaras med att polisen fick in signifikant färre sådana anmälningar förra året, men bedrägeribrotten fortsätter att öka kraftigt.

Det är inte bara färre brott som klaras upp, poliserna tar allt mer tid på sig för att utreda varje fall. 2014 lades i genomsnitt 127 arbets­timmar ned på att utreda ett våldsbrott, förra året hade den siffran ökat till 144.

– Förra året blev besvärligt på många sätt. Ökat dödligt våld med skjutvapen, arbetet vid gränskontroller och runt asylboenden och en stor intern turbulens på grund av omorganisationen har påverkat resultaten, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett uttalande.

De många asylinvandrare som den rödgröna regeringen beslutade att släppa in i Sverige 2015 tas upprepade gånger upp i årsredovisningen. Asylinvandringen har gjort att "polisen ställts inför stora utmaningar", heter det.

Polisen satsar nu på att anställa civila utredare och köpa in nya IT-system i en förhoppning om att vända trenden och klara upp fler brott.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Lag & Rätt

Afghanen kräver ny rättegång mot ASAP Rocky

Känner sig missnöjd.. Vill att rapparen döms för våld med glasflaskor.0 

Elever skämtade om Hitler – nu åtalas 14 för "hets"

Skojade till det med "Hitlermustasch" på idrottslektion.. Eleverna, som är i 16-årsåldern, åtalas för "hets mot folkgrupp".0 

"Helt ny bevisning" ska fria ASAP Rocky

Påstås vara "avgörande".. Friande dom vore förödande för Sveriges trovärdighet.0 

Kämpade för könsneutrala toaletter – greps för pedofili

Lokalpolitikern lanserade HBTQ-kampanj.. Nu misstänks han för nio fall av sexuellt ofredande mot barn.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0