Miljoner tyskar följer TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter.
ZDF/David Slama

Populär tysk TV-trilogi i blåsväder

Publicerad 28 mars 2013 kl 19.28

Kulturnyheter.En ny tysk TV-satsning rör upp starka känslor, både i Tyskland och internationellt. Det handlar om en TV-trilogi, producerad av det statliga TV-bolaget ZDF, som utspelar sig under andra världskriget och skildrar fyra unga tyskar och en jude under krigets senare skede.

Gilla artikeln på Facebook

TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter har kostat 14 miljoner euro att producera och har blivit en jättesuccé bland tyska ungdomar. Miljoner människor uppges följa TV-serien som alltså är i tre delar och skildrar kriget ur de fem huvudpersonernas perspektiv.

Skildringen av kriget är komplext och har rört upp många känslor, i en scen får man se hur tyska soldater massmördar civila som hämnd för en partisanattack. I en annan scen skildras hur en tysk sjuksköterska blir brutalt våldtagen av ryska röda armé-soldater.

Två av huvudpersonerna dör under TV-seriens gång, båda två tyskar, medan den judiske huvudpersonen överlever. Slutscenerna utspelar sig i ett av de allierade sönderbombat Berlin där de tre överlevarna konfronteras med varandra och sina demoner, desillusionerade och nedbrutna.

TV-trilogins producent, Nico Hofmann, uppger att en av anledningarna till att han spelat in filmerna var för att hans egen pappa gick med i armén som frivillig när han var 18 år gammal. Pappan skadades allvarligt i kriget, men har under de snart 70 år som förflutit sedan krigsslutet aldrig sagt ett ord om sina upplevelser.

Kritiken har inte låtit vänta på sig, den polske ambassadören i Berlin har skickat ett protestbrev till TV-stationen. I sitt brev menar han att det sätt varigenom Polen och den polska motståndsrörelsen skildras upplevs som "orättvist och provocerande".

En annan av kritikerna är forskaren Jan Süselbeck som menar att TV-serien bygger på tyskt önsketänkande. "Filmen skildrar återigen hur tyskar önskar att de var, men faktum är att den breda massan aldrig var sådan", påstod han i ett uttalande i veckan.

Även judiska organisationer har protesterat, framförallt för att Förintelsen utelämnats ur TV-serien.

"En film om andra världskriget som utelämnar den besvärande frågan om sex miljoner döda judar", konstaterade kolumnisten Jennifer Nathalie Pyka i det ledande tysklandsjudiska veckomagasinet Jüdische Allgemeine.

TV-trilogins mest ömma punkt, som flera kritiker pekar på, är det faktum att TV-serien tillåter tyskar att framställas som offer.

"Det sköljer en våg över Tyskland just nu om att våga prata om tyskt lidande", påpekar historikern Tomasz Szarota. Szarota menar att det är fel att tyskar jämför sitt lidande med det lidande som Tyskland utsatte andra för.

Omkring 5,3 miljoner tyska soldater och ytterligare 2,5 miljoner civila tyskar omkom enligt officiella tyska uppgifter i andra världskriget. Dödstalen är dock omstridda, och vissa källor anger ett betydligt större antal döda, framförallt beträffande civila offer för kriget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur

Greklands vrede när Netflix gör Alexander den store homosexuell. "Bedrövligt, oacceptabelt och ohistorisk."0 

"Körkortsturken" är död. Internetfenomenet fick njur- och leversvikt – blev 51 år.0