Miljoner tyskar följer TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter.
ZDF/David Slama

Populär tysk TV-trilogi i blåsväder

Publicerad 28 mars 2013 kl 19.28

Kulturnyheter.En ny tysk TV-satsning rör upp starka känslor, både i Tyskland och internationellt. Det handlar om en TV-trilogi, producerad av det statliga TV-bolaget ZDF, som utspelar sig under andra världskriget och skildrar fyra unga tyskar och en jude under krigets senare skede.

Gilla artikeln på Facebook

TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter har kostat 14 miljoner euro att producera och har blivit en jättesuccé bland tyska ungdomar. Miljoner människor uppges följa TV-serien som alltså är i tre delar och skildrar kriget ur de fem huvudpersonernas perspektiv.

Skildringen av kriget är komplext och har rört upp många känslor, i en scen får man se hur tyska soldater massmördar civila som hämnd för en partisanattack. I en annan scen skildras hur en tysk sjuksköterska blir brutalt våldtagen av ryska röda armé-soldater.

Två av huvudpersonerna dör under TV-seriens gång, båda två tyskar, medan den judiske huvudpersonen överlever. Slutscenerna utspelar sig i ett av de allierade sönderbombat Berlin där de tre överlevarna konfronteras med varandra och sina demoner, desillusionerade och nedbrutna.

TV-trilogins producent, Nico Hofmann, uppger att en av anledningarna till att han spelat in filmerna var för att hans egen pappa gick med i armén som frivillig när han var 18 år gammal. Pappan skadades allvarligt i kriget, men har under de snart 70 år som förflutit sedan krigsslutet aldrig sagt ett ord om sina upplevelser.

Kritiken har inte låtit vänta på sig, den polske ambassadören i Berlin har skickat ett protestbrev till TV-stationen. I sitt brev menar han att det sätt varigenom Polen och den polska motståndsrörelsen skildras upplevs som "orättvist och provocerande".

En annan av kritikerna är forskaren Jan Süselbeck som menar att TV-serien bygger på tyskt önsketänkande. "Filmen skildrar återigen hur tyskar önskar att de var, men faktum är att den breda massan aldrig var sådan", påstod han i ett uttalande i veckan.

Även judiska organisationer har protesterat, framförallt för att Förintelsen utelämnats ur TV-serien.

"En film om andra världskriget som utelämnar den besvärande frågan om sex miljoner döda judar", konstaterade kolumnisten Jennifer Nathalie Pyka i det ledande tysklandsjudiska veckomagasinet Jüdische Allgemeine.

TV-trilogins mest ömma punkt, som flera kritiker pekar på, är det faktum att TV-serien tillåter tyskar att framställas som offer.

"Det sköljer en våg över Tyskland just nu om att våga prata om tyskt lidande", påpekar historikern Tomasz Szarota. Szarota menar att det är fel att tyskar jämför sitt lidande med det lidande som Tyskland utsatte andra för.

Omkring 5,3 miljoner tyska soldater och ytterligare 2,5 miljoner civila tyskar omkom enligt officiella tyska uppgifter i andra världskriget. Dödstalen är dock omstridda, och vissa källor anger ett betydligt större antal döda, framförallt beträffande civila offer för kriget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

EU:s plan på att införa vaccinpass i vinter – från 2018

Slog fast politiken – för tre år sedan. Lågt innan corona beslutade byråkraterna om "gemensamt vaccinpass" i hela EU.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

"Rasistisk" utställning blev stor succé

Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.. Sa ifrån när högskolan skulle börja bekämpa "vithet".0 

Danske Muhammedtecknaren avliden. Överlevde flera mordförsök.0 

Låga straff för Yasin och Haval

Yasin kan lämna rättegången som en fri man.. P3 Guld-vinnaren kommer undan med tio månaders fängelse.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Zoofiler kräver få bli en del av Pride. Vill visa upp sin "stolthet" över att ha sex med djur.0 Plus

Sverige kräver tillbaka stulen bok. "Nippon" stals av KB-mannen.0