Miljoner tyskar följer TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter.
ZDF/David Slama

Populär tysk TV-trilogi i blåsväder

Publicerad 28 mars 2013 kl 19.28

Kulturnyheter.En ny tysk TV-satsning rör upp starka känslor, både i Tyskland och internationellt. Det handlar om en TV-trilogi, producerad av det statliga TV-bolaget ZDF, som utspelar sig under andra världskriget och skildrar fyra unga tyskar och en jude under krigets senare skede.

Gilla artikeln på Facebook

TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter har kostat 14 miljoner euro att producera och har blivit en jättesuccé bland tyska ungdomar. Miljoner människor uppges följa TV-serien som alltså är i tre delar och skildrar kriget ur de fem huvudpersonernas perspektiv.

Skildringen av kriget är komplext och har rört upp många känslor, i en scen får man se hur tyska soldater massmördar civila som hämnd för en partisanattack. I en annan scen skildras hur en tysk sjuksköterska blir brutalt våldtagen av ryska röda armé-soldater.

Två av huvudpersonerna dör under TV-seriens gång, båda två tyskar, medan den judiske huvudpersonen överlever. Slutscenerna utspelar sig i ett av de allierade sönderbombat Berlin där de tre överlevarna konfronteras med varandra och sina demoner, desillusionerade och nedbrutna.

TV-trilogins producent, Nico Hofmann, uppger att en av anledningarna till att han spelat in filmerna var för att hans egen pappa gick med i armén som frivillig när han var 18 år gammal. Pappan skadades allvarligt i kriget, men har under de snart 70 år som förflutit sedan krigsslutet aldrig sagt ett ord om sina upplevelser.

Kritiken har inte låtit vänta på sig, den polske ambassadören i Berlin har skickat ett protestbrev till TV-stationen. I sitt brev menar han att det sätt varigenom Polen och den polska motståndsrörelsen skildras upplevs som "orättvist och provocerande".

En annan av kritikerna är forskaren Jan Süselbeck som menar att TV-serien bygger på tyskt önsketänkande. "Filmen skildrar återigen hur tyskar önskar att de var, men faktum är att den breda massan aldrig var sådan", påstod han i ett uttalande i veckan.

Även judiska organisationer har protesterat, framförallt för att Förintelsen utelämnats ur TV-serien.

"En film om andra världskriget som utelämnar den besvärande frågan om sex miljoner döda judar", konstaterade kolumnisten Jennifer Nathalie Pyka i det ledande tysklandsjudiska veckomagasinet Jüdische Allgemeine.

TV-trilogins mest ömma punkt, som flera kritiker pekar på, är det faktum att TV-serien tillåter tyskar att framställas som offer.

"Det sköljer en våg över Tyskland just nu om att våga prata om tyskt lidande", påpekar historikern Tomasz Szarota. Szarota menar att det är fel att tyskar jämför sitt lidande med det lidande som Tyskland utsatte andra för.

Omkring 5,3 miljoner tyska soldater och ytterligare 2,5 miljoner civila tyskar omkom enligt officiella tyska uppgifter i andra världskriget. Dödstalen är dock omstridda, och vissa källor anger ett betydligt större antal döda, framförallt beträffande civila offer för kriget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll bluffade om högerextrem hotbild

Myndigheten: "Några sådana uppgifter finns inte". Inte korrekt att SD:s drönarbild äventyrade säkerheten för ministern.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Gängkriminell prisas för låt om hur han fick Expressen att "hålla käften". Skryter om gängets inflytande på kvällstidningen.0