Maktskiftet i USA

Putin: Demokraterna borde be amerikanska folket om ursäkt

Publicerad 24 december 2016 kl 09.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Rysslands president Vladimir Putin höll igår en nästan fyra timmar lång presskonferens. Under den tog han bland annat USA:s nyvalde president Donald Trump i försvar och tyckte att Demokraterna borde be väljarna om ursäkt.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trump skapade stora rubriker när han i förrgår twittrade om att "kraftigt förstärka och utöka kärnvapen­kapaciteten". Utspelet kom bara timmar efter att Rysslands president Vladimir Putin talat om att stärka sitt lands kärnvapen­kapacitet, skriver AP.

Utspelet tonades senare ned och Trump­talesmannen Sean Spicer poängterade för Fox News att det handlar om en varning till resten av världen om att USA inte tyst kommer låta andra länder rusta upp.

– Vi kommer inte luta oss tillbaka och se på när andra länder hotar vår säkerhet, sade han.

Men spekulationerna tog fart om att utspelet riktades mot Ryssland och att de frostiga relationerna mellan de båda forna supermakterna kan vara på väg att fortsätta även med Trump som ny president. Under gårdagen tog emellertid Putin tillfället i akt att hylla den nyvalde amerikanske presidenten och kritisera Demokraterna, något Trump inte var sen med att uppmärk­samma, även denna gång på Twitter.

– Den nuvarande administrationen och Demokratiska partiet försöker lägga skulden för sina misslyckanden på externa faktorer, sade Putin.

Den ryske presidenten tyckte också att Demokraterna borde be amerikanska folket om ursäkt för de skandaler som skakat Hillary Clinton och hennes kampanj istället för att lägga skulden på de påstådda dataintrång som lett till att de avslöjats. Bland annat har Demokraterna anklagat Putin för att ligga bakom att Trump vann valet.

– De förlorar på alla fronter och de försöker hitta syndabockar överallt, sade han.

– De förnedrar sig själva. De borde veta hur man förlorar med värdighet.

Den ryske presidenten passade på att påpeka att Trumps utspel om att utöka USA:s kärnvapen­kapacitet "inte är något ovanligt" och att han "definitivt" kommer åka på statsbesök till USA så snart Trump tillträtt som president och om han blir inbjuden.

– Reagan skulle vara glad att veta att representanter för hans parti vinner överallt, och han skulle glädjas över den nyvalde presidenten, sade Putin och tillade med ett leende:

– Ingen förutom vi trodde att Trump skulle vinna!


Nyheter från förstasidan

Regeringen vill skärpa regler om frigivning

Ser över kontroversiella svenska reglerna. Alla som döms till fängelse ska inte längre automatiskt friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Väggmålning av Greta vandaliserades direkt: "Ut ur Kanada!"

"Detta är ett oljeland!". Arga arbetare inom olje- och gasindustrin mötte svenska klimataktivisten i Alberta.0 

Bjöds in till insamlingsgala i Alexander Soros hem i New York. Expresidenten kämpar nu för att göra om valdistrikten.0 

Sidor

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0