De invaderade Irak ihop och frambringade ännu mer terrorism. Nu vill Tony Blair bekämpa de terrorister han själv bidrog till att skapa.

Rapport: Islamismen dödade 84.000 människor förra året

Publicerad 15 september 2018 kl 12.46

Utrikes. Islamister dödade så många som 84.000 människor förra året, varav många civila. Det hävdar en ny rapport, uppger CBS. Bakom rapporten står dock förre brittiske premiärministern Tony Blair, som drev på Irakinvasionen.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya rapporten, som säger sig kartlägga våldsam islamistisk extremism, har hittat 121 grupper över hela världen som delar en snarlik islamistisk ideologi.

Förra året orsakade de 84.000 människors död, varav runt 22.000 civila. Människorna dödades i 66 olika länder. Totalt inträffade 7.841 attacker, i genomsnitt 21 per dag, under 2017. Värst drabbat ska Syrien varit. Över hälften av de dödade pekas dock själva ut som extremister.

De flesta av attackerna som riktas mot civila, två tredjedelar, sker i muslimska länder.

Kartläggningen identifierade även 181 kvinnliga självmordsbomber.

Rapporten kommer dock från Institute For Global Change, som drivs av Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, som själv bidrog till att skapa Islamiska Staten genom sin olagliga invasion av Irak 2003.

Organisationen har bland annat tagit emot stora donationer från Saudiarabien, som i årtionden spridit wahhabism, den mest extrema tolkningen av islam, över världen.

Rapporten utmålar Saudiarabien som offer för terrorism och Iran som uppbackare av den. Den presenterades inför den neokonservativa tankesmedjan Council on Foreign Relations, skriver The National.

Tony Blair pekar bland annat finger åt den islamiska revolutionen i Iran som en förklaring till den internationella terrorismen.

– Ideologin och det tillhörande våldet har ökat under årtionden och går tillbaka ända till 1980-talet eller längre, i nära relation till utvecklingen av Muslimska brödraskapet som en global rörelse, den iranska revolutionen 1979 och när extremister stormade islams heliga stad Mecka, säger han i ett uttalande.

– Extremismen är global och växande, fortsätter han. Den började inte med al-Qaida och kommer inte sluta med IS nederlag. Detta är en global rörelse som drivs av en vägledande transnationell religiös-politisk ideologi.

– Det viktigaste är enligt min mening att hantera ideologin och inte bara våldet.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0