Ordkriget med Ungern

Regeringen kritisk mot Ungerns hantering av "filantropen George Soros"

Publicerad 22 februari 2019 kl 08.03

Inrikes. Vänstermiljardären George Soros är en "filantrop" och att hans verksamhet förhindrats i Ungern är allvarligt, menar den svenska regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige kan du inte ens kalla slöjan för kvinnoförtryckande och sexistisk, då blir du av med jobbet. Det fick Svenska Simförbundets avgående ordförande Ulla Gustavsson nyligen erfara.

I veckan publicerade dock Utrikesdepartementet 29 uppdaterade rapporter om så kallade mänskliga rättigheter, där man angriper andra europeiska länder för att vara odemokratiska.

– En fungerande demokrati är en förutsättning för respekten för de mänskliga rättigheterna liksom rättsstatens principer. Våra rapporter är viktiga redskap i en tid när demokratin i världen är på tillbakagång. Idag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg. Även i Europa kan vi se sådana tendenser. Idag utmanas och ifrågasätts de principer som EU är byggd på även av vissa av EU:s medlemmar, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Klickar man på Ungern så hävdas det till exempel att ungersk pressfrihet och pluralism i media "successivt urholkats under flera år".

"Ett flertal tidningar, tv- och radio-stationer, samt nyhetssajter på internet har systematiskt övertagits av regeringskontrollerade eller regeringsnära finansiella aktörer, varefter dessa mediekanaler ofta har lagts ned och det redaktionella innehållet har styrts om och journalisternas oberoende kringskurits. Journalister har utsatts för offentlig smutskastning i regeringsnära medier. Regeringen har inte tagit avstånd från denna typ av stigmatisering, utan i flera fall bidragit till densamma i sociala medier eller uppmuntrat till fortsättning", hävdar Utrikesdepartementet.

Detta skriver Löfvenregeringen utan att reflektera över den hets, stigmatisering och systematiska lagföring genom gummiparagraflagar som svenska alternativa medier och invandringskritiker utsatts för i åratal, eller de kränkande uttalanden som svenska regeringensföreträdare själva gjort i sociala medier, som när Annika Strandhäll nyligen jämförde ungersk familjepolitik med Adolf Hitler.

Regeringen nämner också uttryckligen den kulturmarxistiska vänstermiljardären George Soros. Att Ungern begränsat Soros verksamhet, som landet ser som omstörtande och skadlig, tycks den svenska regeringen se mycket allvarligt på.

I samband med asylvågen till Europa sköt Soros tilll med 500 miljoner dollar. Han kallade det för en "investering" i invandrare och flyktingar och satsningen var främst avsedd för Europa, skrev han själv.

Genom lagstiftning har Ungern tvingat invandringsvurmande organisationer att söka licens från landets justitieministerium. De som får tillstånd att verka i landet beskattas sedan med 25 procent. Den ungerska regeringen har även infört regler som gör att ickestatliga organisationer, eller "NGO:er", som finansieras från utlandet måste registrera sig som "utlandsfinansierade" för att befolkningen ska kunna identifiera eventuellt försåtliga motiv hos verksamheten.

"Utrymmet för det civila samhället har begränsats av den ungerska regeringen med motivet att vissa organisationer hotar den nationella säkerheten genom att ägna sig åt verksamhet som hjälper flyktingar. Regeringen har i en rad olika tal och nationella kampanjer, samt genom lagförslag, öppet utpekat vissa civila organisationer som utländska agenter finansierade av finansmannen och filantropen George Soros", skriver UD om Ungern på sin hemsida.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0