Rysslands krig mot IS

Här bombar Ryssland USA-sponsrade islamister i Syrien

Publicerad 1 oktober 2015 kl 17.38

Utrikes. Ryssland började under torsdagen bomba islamistiska rebellgrupper i Syrien som står USA och västvärlden nära, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat angreps militära mål i staden Idlib som kontrolleras av den islamistiska rebellalliansen Jaish al-Fatah, vilken i sin tur är en systerorganisation till västunderstödda Fria syriska armén.

I Jaish al-Fatah ingår bland andra al-Nusra fronten, al-Qaidas lokala gren i Syrien, Faylaq Al-Sham, som är nära lierad med Muslimska brödraskapet, samt Ahrar ash-Sham, som är Islamiska frontens främsta rebellgrupp.

Att ryska stridsflygplan nu även bombar västallierade islamister på marken, och inte enbart den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten, är pinsamt för USA. Den amerikanska regeringen har tidigare undvikit att hamna i väpnad konflikt med de islamistiska terrorgrupper som de direkt eller indirekt stöttat sedan inbördeskriget bröt ut 2011 och istället nöjt sig med att enbart angripa IS.

Den amerikanske försvarsministern Ash Carter anklagade under onsdagen Ryssland för att "hälla bensin på brasan" eftersom den ryska regeringen inte eftersträvar att störta Bashar al-Assad från makten, vilket USA gör.

– Att slåss mot IS utan att parallellt sträva efter ett politiskt maktskifte riskerar bara att förvärra inbördeskriget i Syrien och med det, den exremism och instabilitet som Moskva påstår att de oroas över och säger sig vilja bekämpa, sade han och fortsatte:

– Deras sätt att hantera det är som att, det är som att hälla bensin på brasan.

Vid bombräderna natten till torsdagen slog ryskt stridsflyg bland annat ut en bombfabrik i Idlib som bygger om bilar för användning vid självmordsattacker, skriver ryska försvarshögkvarteret på sin hemsida.

Fabriken har tidigare fått operera relativt ostört då den inte drivs av de islamister som USA bombar, istället var det de islamister som USA och västvärlden sponsrat såväl politiskt som med pengar och vapen som drev den.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0