Rysslands krig mot IS

Här bombar Ryssland USA-sponsrade islamister i Syrien

Publicerad 1 oktober 2015 kl 17.38

Utrikes. Ryssland började under torsdagen bomba islamistiska rebellgrupper i Syrien som står USA och västvärlden nära, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat angreps militära mål i staden Idlib som kontrolleras av den islamistiska rebellalliansen Jaish al-Fatah, vilken i sin tur är en systerorganisation till västunderstödda Fria syriska armén.

I Jaish al-Fatah ingår bland andra al-Nusra fronten, al-Qaidas lokala gren i Syrien, Faylaq Al-Sham, som är nära lierad med Muslimska brödraskapet, samt Ahrar ash-Sham, som är Islamiska frontens främsta rebellgrupp.

Att ryska stridsflygplan nu även bombar västallierade islamister på marken, och inte enbart den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten, är pinsamt för USA. Den amerikanska regeringen har tidigare undvikit att hamna i väpnad konflikt med de islamistiska terrorgrupper som de direkt eller indirekt stöttat sedan inbördeskriget bröt ut 2011 och istället nöjt sig med att enbart angripa IS.

Den amerikanske försvarsministern Ash Carter anklagade under onsdagen Ryssland för att "hälla bensin på brasan" eftersom den ryska regeringen inte eftersträvar att störta Bashar al-Assad från makten, vilket USA gör.

– Att slåss mot IS utan att parallellt sträva efter ett politiskt maktskifte riskerar bara att förvärra inbördeskriget i Syrien och med det, den exremism och instabilitet som Moskva påstår att de oroas över och säger sig vilja bekämpa, sade han och fortsatte:

– Deras sätt att hantera det är som att, det är som att hälla bensin på brasan.

Vid bombräderna natten till torsdagen slog ryskt stridsflyg bland annat ut en bombfabrik i Idlib som bygger om bilar för användning vid självmordsattacker, skriver ryska försvarshögkvarteret på sin hemsida.

Fabriken har tidigare fått operera relativt ostört då den inte drivs av de islamister som USA bombar, istället var det de islamister som USA och västvärlden sponsrat såväl politiskt som med pengar och vapen som drev den.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0