Den 55-årige huvudmannen drev en bokföringsfirma i Norrköping. Under utredningen har det framkommit att han mot ersättning har hjälpt över 800 personer i främst Syrien och andra delar av Mellanöstern, med svenska myndighetskontakter och att ansöka om arbetstillstånd i Sverige.
I vissa fall tog han ut avgifter på 200.000 kronor per familj, medan han i andra fall nöjde sig med mellan 5.000 och 10.000 kronor. Verksamheten har inte bokförts överhuvudtaget.
Norrköpings tingsrätt har nu dömt den 55-årige araben till tre års fängelse för grovt ocker i två fall och grovt bokföringsbrott som avser flera olika verksamheter under åren 2012–2016. Dessutom meddelas han näringsförbud i tio år.
Förutom 55-åringen döms även en 39-årig syrisk medborgare i Norrköping till ett års fängelse grovt bokföringsbrott. Han meddelas även fem års näringsförbud. Ytterligare en Norrköpingsbo, en 49-årig medborgare i Egypten, döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst för bokföringsbrott. En 53-årig Södertäljebo, som stod åtalad för medhjälp till grovt ocker, frikänns.
– I huvudsak anser jag och min åklagarkollega Susanne Hedberg Norén att det är en bra dom eftersom han dömdes nästan fullt ut enligt våra yrkanden, inklusive våra yrkanden om näringsförbud vilket var bra, säger Karin Sandén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.
En annan del av åtalet rör en resebyråverksamhet som bedrivits i samma lokal som huvudmannen. Resebyrån har drivits av 39-åringen och 49-åringen. I resebyrån upptäcktes stora brister i bokföringen. Det handlar om transaktioner om cirka 15 miljoner som inte bokförts under 2014–2016. Även huvudman åtalades i denna del eftersom han var bokförare i den firman.
– De personer som drivit resebyrån dömdes för vissa åtalspunkter men frikändes för andra. Vi är därför något förvånade över domstolens bedömning som avser resebyråverksamheten. Den delen överväger vi att överklaga fast vi har inte tagit något beslut om det ännu, säger Karin Sandén.
55-åringen har också bedrivit valutaväxlingsverksamhet, där mycket stora summor köptes och såldes i olika valutor. Under våren 2016 rörde det sig, enligt åklagarna, om 4,6 miljoner kronor som inte bokfördes. Vidare handlade han också med bilar under 2015–2016 där transaktioner motsvarande 6,7 miljoner kronor inte bokfördes i firman, enligt åklagarna.