Samhällsnytt avslöjade MP-korruption – angrips av Expressen

Publicerad 6 mars 2019 kl 10.34

Media. Samhällsnytts skribent Egor Putilov avslöjade en korruptionsskandal knuten till regeringen och Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand. Men när Expressen rapporterade om skandalen ägnade vänstertidningen en stor del av sin artikel åt att attackera både Samhällsnytt och Putilov.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i måndags som Samhällsnytt publicerade artikeln om Maria Wetterstrand och hennes dubbla stolar.

Det före detta MP-språkröret hade fått i uppdrag av regeringen att leda en utredning om framtida flygbränsle. Utredningen lämnades på måndagen över till miljöminister Isabella Lövin (nuvarande språkrör för MP) och rekommenterade att 30 procent av allt flygbränsle ska vara förnybart 2030. 

Men Samhällsnytt kunde visa att Wetterstrand samtidigt själv sitter i styrelsen för företaget Cortus Energy, som nu får statligt stöd för att forska om möjligheterna att införa just förnybart flygbränsle. MP-veteranen äger också 615.000 aktier i bolaget.

När resultatet av utredningen presenterades steg värdet på Maria Wetterstrands aktier med 50.000 kronor.

Inom media anses det som god sed att hänvisa till den publikation som först har rapporterat om en händelse. När Expressen rapporterade vidare om skandalen kring Wetterstrand hänvisade vänstertidningen visserligen till Samhällsnytt – men lade till flera stycken av smädelser mot Samhällsnytt och skribenten Egor Putilov.

Expressen hänvisar till Samhällsnytt som "den kontroversiella hatsajten" och beskriver Putilov som "en kontroversiell person med ett dunkelt förflutet, som pekats ut som säkerhetsrisk".

I sociala medier har flera profiler kritiserat Expressen för beteendet. Aron Lamm skriver i Epoch Times att det hela visar att "de etablerade medierna känner sig trängda, både ekonomiskt, ideologiskt och relevansmässigt".

"[I] ett läge där etablerade medier kämpar i ekonomisk motvind, känner att deras position som den som sätter agendan och verklighetsbilden utmanas allt allvarligare, och dessutom märker att uppstickarna ofta gör deras jobb bättre än dem, för inga pengar alls, är det inte så svårt att förstå beteendet. Likväl, om man inte kan bekämpa uppstickarna utan att skjuta sig i foten på det här viset är frågan hur länge man kan hålla sin position", skriver Aron Lamm.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Media

Arnstad: Jag har tagit magisterexamen

DN-veteranen på Twitter: "Fil.mag., baby!". Fria Tider har ännu inte lyckats bekräfta uppgifterna.0 

Facebook hotar stänga "Politikfakta"

Populära opinionssidan hotas av censuren.. Beskedet: "Din sida riskerar att sluta publiceras."0 

Facebooks nya regler: Okej att dödshota "farliga individer"

Nya undantag i communityreglerna.. Facebook har nyligen stämplat invandringskritiker som just "farliga individer".0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0