Friande hetsdomen

SD-politiker refererade koranen – döms av Svea hovrätt för hets mot muslimer

Publicerad 7 januari 2017 kl 16.07
Av Mattias Albinsson

Inrikes. SD-politikern Stefan Vestling, andre vice ordförande i Norbergs kommun­fullmäktige, dömdes förra månaden av Svea hovrätt för ett inlägg på Facebook där koranen refereras.

Dela artikeln

Inlägget som SD-politikern fälls för är en del av ett resonemang om varför muslimer så ofta gör sig skyldiga till våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Det inleds med ett referat av två så kallade suror i koranen som ger muslimer tillåtelse att gifta sig med kidnappade kvinnor till "otroende män som ligger i krig med er". Det är, enligt Vestling, förklaringen till att många muslimska män anser sig ha rätt att våldta västerländska kvinnor. Vestling menar att muslimska män betraktar sina offer som krigsbyten.

Så långt har det svenska rättsväsendet inga invändningar.

Men inlägget avslutas med ett par meningar om att "kåta muslimer" ansluter sig till Islamiska staten för att få "full utdelning för sina sjuka, djävulska lustar!" De tilläggen kan enligt rättsväsendet anses vara "missaktning för gruppen muslimer".

Inlägget postades av Vestling på Sverige­demokraterna i Norbergs Facebooksida 13 december 2014. Det uppmärk­sammades ganska snabbt av den SD-fientliga sajten "Inte rasist men" och ledde ett drygt år senare till åtal för den 51-årige politikern.

I förhör försvarade sig SD-politikern med att han endast kopierat inlägget från någon annan och att han glömt ta bort de sista styckena. Han poängterade också att det ganska snabbt togs bort från Facebooksidan igen.

I april förra året friades Vestling från anklagelsen om att ha begått åsiktsbrott. "Yttrandefriheten omfattar även rätten att framföra sådan information och sådana åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör", skrev tingsrätten i sin dom.

Men domen överklagades till Svea hovrätt som alltså fäller honom för hets mot folkgrupp och han tvingas betala 3.000 kronor i böter. Den dömde SD-politikern ska nu försöka överklaga domen till Högsta domstolen.

Bild:

© Skärmdump

Stefan Vestlings inlägg.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Systrar misstänks för gruppvåldtäkt

Arabiska duon begärs häktad.. Fem män också misstänkta för dådet i Rissne.0 

Bibliotekets PK-gallring får JO-kritik

Tillrättavisning för kulturnämnden i Göteborg.. Skänkte bort Lena Anderssons böcker efter kontroversiellt utspel.0 

1.000 kronor för att få sin bil uppeldad i Rosengård

Polisens uppgifter.. Uppskattar att varannan brand är ett försäkringsbedrägeri.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0