Friande hetsdomen

SD-politiker refererade koranen – döms av Svea hovrätt för hets mot muslimer

Publicerad 7 januari 2017 kl 16.07
Av Mattias Albinsson

Inrikes. SD-politikern Stefan Vestling, andre vice ordförande i Norbergs kommun­fullmäktige, dömdes förra månaden av Svea hovrätt för ett inlägg på Facebook där koranen refereras.

Gilla artikeln på Facebook

Inlägget som SD-politikern fälls för är en del av ett resonemang om varför muslimer så ofta gör sig skyldiga till våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Det inleds med ett referat av två så kallade suror i koranen som ger muslimer tillåtelse att gifta sig med kidnappade kvinnor till "otroende män som ligger i krig med er". Det är, enligt Vestling, förklaringen till att många muslimska män anser sig ha rätt att våldta västerländska kvinnor. Vestling menar att muslimska män betraktar sina offer som krigsbyten.

Så långt har det svenska rättsväsendet inga invändningar.

Men inlägget avslutas med ett par meningar om att "kåta muslimer" ansluter sig till Islamiska staten för att få "full utdelning för sina sjuka, djävulska lustar!" De tilläggen kan enligt rättsväsendet anses vara "missaktning för gruppen muslimer".

Inlägget postades av Vestling på Sverige­demokraterna i Norbergs Facebooksida 13 december 2014. Det uppmärk­sammades ganska snabbt av den SD-fientliga sajten "Inte rasist men" och ledde ett drygt år senare till åtal för den 51-årige politikern.

I förhör försvarade sig SD-politikern med att han endast kopierat inlägget från någon annan och att han glömt ta bort de sista styckena. Han poängterade också att det ganska snabbt togs bort från Facebooksidan igen.

I april förra året friades Vestling från anklagelsen om att ha begått åsiktsbrott. "Yttrandefriheten omfattar även rätten att framföra sådan information och sådana åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör", skrev tingsrätten i sin dom.

Men domen överklagades till Svea hovrätt som alltså fäller honom för hets mot folkgrupp och han tvingas betala 3.000 kronor i böter. Den dömde SD-politikern ska nu försöka överklaga domen till Högsta domstolen.

Bild:

© Skärmdump

Stefan Vestlings inlägg.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0