Skatteverket frigör tiotusen personnummer för somaliska barn

Publicerad 23 mars 2012 kl 13.34

Inrikes.Genom Migrationsöverdomstolen har myndigheterna beslutat att det ska bli lättare för somalier att ta hit sina barn om de genom DNA-test kan bevisa släktskap. Skatteverket förbereder sig genom att skapa tiotusen personnummer inför anstormningen.

Gilla artikeln på Facebook

Somalier har under flera år fått autoasyl i Sverige. De behöver inte längre berätta asylhistorier utan bara ta sig hit för att få permanent uppehållstillstånd. Sverige godtar inte somaliska pass och kontrollerar därför inte påstådda somaliers nationalitet genom passkontroll utan genom språkanalys.

Som många gånger förr är det en person som inte törs stå för sina uppgifter själv utan går via Merith Wager, som kommer med uppgifterna om personnumren. Somalierna behöver inte själva betala för DNA-testningen utan Migrationsverket står för hela kostnaden, upplyser man om på sin hemsida. Personal på Sveriges ambassad i Etiopien har tidigare spekulerat om att 30000 somaliska barn kan komma till Sverige med stöd av de nya reglerna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0