Genrebild.

Sveriges unga muslimer tvingas återbetala statsbidrag

Publicerad 31 oktober 2019 kl 16.22

Lag & Rätt. Sveriges unga muslimer tvingas nu återbetala tidigare utbetalt statsbidrag. Orsaken är att organisationen "brustit i kravet att respektera demokratins idéer" genom att bjuda in en föreläsare som i andra sammanhang kritiserat bland annat judar, Israel och homosexualitet. Det slår Kammarrätten i Stockholm fast i en ny dom.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har avslagit Sveriges unga muslimers ansökan om statsbidrag för år 2017 med hänvisning till att organisationen har brustit i kravet på att respektera demokratins idéer genom att inte tillräckligt tydligt ta avstånd från personer som uttryckt sig fientligt mot judar, Israel och homosexuella män. Myndigheten har också beslutat att kräva tillbaka utbetalningar för tidigare år.

I februari i år dömde förvaltningsrätten i Stockholm till den muslimska organisationens fördel. Men nu river kammarrätten upp den domen.

"Kammarrätten har vid sin prövning kommit fram till att myndighetens utredning visar att Sveriges unga muslimer och dess medlemsföreningar har bjudit in flera olämpliga föreläsare. Det har också funnits företrädare för organisationen som har uttalat sig i strid med demokratins idéer. Till skillnad från förvaltningsrätten anser kammarrätten att de åtgärder som organisationen har vidtagit för att åtgärda bristerna inte har varit tillräckliga", skriver domstolen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Den så kallade utredningen bygger på en rapport från liberalen Magnus Sandelin:

– Det finns tydliga kopplingar till extremistiska miljöer, exempelvis att man återkommande bjuder in föreläsare som är kända antisemiter och homofober. Det finns belägg för allt det i underlaget som jag tog fram, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Kammarrätten fastställer därför Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors beslut om återkrav och återbetalning.

När det gäller ansökan för år 2017 konstaterar dock kammarrätten att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor inte har kunnat avslå ansökan på nytt. Orsaken är att myndigheten är bunden av Förvaltningsrätten i Stockholms ställningstaganden i ett tidigare avgörande från år 2017, skriver domstolen.


Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0