Den förbjudna formuleringen.

SVT fälls för att ha skrivit om "den judiska lobbyn"

Publicerad 1 oktober 2018 kl 15.38

Media. Granskningsnämnden fäller idag SVT för en artikel där den statliga mediekanalen skrivit om "den judiska lobbyn". Det är inte ett sakligt uttryck, menar nämnden.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en artikel på SVT Text den 6 december 2017, gällande flytten av USA:s ambassad till Jerusalem, som formuleringen "den judiska lobbyn" användes.

"Trump vill uppfylla sitt vallöfte och förbättra relationen med Israel som var mycket frostig under Obamas tid vid makten. Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge", stod det i artikeln.

Detta skapade starka reaktioner från bland andra Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), som kallade det för ett "mycket problematiskt uttryck som frammanar bilden av amerikanska judar som ett åsiktsmässigt homogent ... och mäktigt kollektiv".

SKMA menade också att formuleringen kunde leda till antisemitism.

Artikeln anmäldes till Granskningsnämnden, med motiveringen att uttrycket är antisemitiskt och står i strid med sändningstillståndet.

"En anmälare anför att det inte finns något som heter judisk lobby och att gränsen mellan antisemitism och politisk kritik, enligt Svenska Kommittén mot antisemitism, är överskriden när judar kollektivt hålls ansvariga för Israels politik", skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

SVT erkänner själva att den ursprungliga formuleringen blev missvisande och att den därför snabbt ändrades till "det mer rättvisande uttrycket 'pro-israelisk lobby'".

Artikeln fälls av Granskningsnämnden.

För sändningar i SVT Text gäller dock inte krav på att ta hänsyn till tv:s särskilda genomslagskraft, varför nämnden inte kunde pröva om sändningarna var kränkande mot bland annat människor med en viss religion. Vad nämnden hade att ta ställning till var om sändningarna överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet.

Nämnden konstaterar att "den judiska lobbyn" förekom i sändningen och att SVT i sitt yttrande uppgett att vad som avsågs var den proisraeliska lobbyn.

"Enligt nämndens mening var formuleringen klart missvisande och sändningen i SVT Text, sida 176 strider därför mot kravet på saklighet. Nämnden kan dock inte finna att sändningen var utformad på ett sådant sätt att den står i strid med kravet på opartiskhet", skriver man.

SVT åläggs att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0