USA-valet

Ted Cruz besegrade Trump i Iowa; Hillary vann MYCKET knapp seger över Bernie Sanders

Publicerad 2 februari 2016 kl 13.15

Utrikes. Ted Cruz besegrade Donald Trump med fyra procentenheter i det första viktiga primärvalet i Iowa. Men den verklige vinnaren är socialisten Bernie Sanders, som förlorade med mycket liten marginal mot Hillary Clinton.

Gilla artikeln på Facebook

Det var länge dött lopp mellan Hillary och Sanders vid rösträkningen i Des Moines i Iowa idag, men trots att Hillary alltså tar hem segern är Bernie Sanders den verklige vinnaren.

Sanders har liksom Trump använt populism som ett redskap för att mobilisera gräsrötter och locka väljare till sin kampanj. Till skillnad från svenska socialister är hans fiender inte i första hand "inkomstklyftor", "höginkomsttagare" eller "företagare" utan snarare banker, vapenindustrin, media och – kan man säga – etablissemanget.

Att Ted Cruz vann med relativt stor marginal mot Trump är förvånande, och stämmer inte med den sista tidens opinionsmätningar. I Fox News paneldiskussioner var man oense om huruvida Trumps beslut att bojkotta den sista viktiga debatten inför primärvalet i Iowa kan ha haft avgörande betydelse. Trump valde att bojkotta debatten eftersom den leddes av nyhets­ankaret Megyn Kelly, som Trump inte tycker om.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0