Brexit

Tyskland: EU hotas av kollaps efter Brexit

Publicerad 26 juni 2016 kl 23.39
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Efter beskedet om att Storbritannien lämnar EU-samarbetet hotas nu hela unionen av kollaps. Det varnar bland annat den tyska regeringen för, skriver Daily Express.

Dela artikeln

När britterna hoppar av EU försvinner också de motsvarande över 150 miljarder kronor som landet betalar varje år till unionen. Nettokostnadsbördan faller på övriga i synnerhet nordeuropeiska länder och tyskarna har redan räknat ut hur mycket mer de kommer tvingas betala – uppemot 30 miljarder kronor extra.

"Det finns ingen anledning att skräda orden: idag är en kalldusch för Europa. Det är en kalldusch för hela det europeiska enandet", heter det i ett uttalandet från den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

I synnerhet den tyska regeringen tycks sträva efter att hålla ihop unionen och uttrycker sig försiktigt om Storbritanniens utträde ur den.

Till skillnad från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som för ett par dagar sedan krävde att Storbritannien lämnar unionen "så snart som möjligt", talar tyska regeringstalesmän om "konstruktiva utträdesförhandlingar" och att ett samarbetsavtal måste förhandlas fram mellan EU och Storbritannien.

Fler avhopp hotar
Men resultatet av britternas folkomröstning i torsdags kan redan ha skapat farliga ringar på vattnet. Sedan tidigare har det pratats om ett "Nexit" efter att nederländarna i början av april med överväldigande majoritet röstat nej till ett samarbetsavtal mellan EU och Ukraina. Att hela 61 procent motsatte sig det föreslagna avtalet tolkas som ett utslag för ett växande EU-motstånd i landet.

I Frankrike har Nationella frontens partiledare Marine Le Pen drivit på frågan om en folkomröstning om att lämna EU och i Italien vill hela 58 procent av befolkningen ha en folkomröstning även de, enligt en färsk opinionsmätning.

Och fler länder står på tur. EU-kritiska röster har fått vind i seglen även i Ungern, Polen, Österrike och Finland. Under lördagen möttes EU:s utrikesministrar i Bryssel för överläggningar om hur de ska återskapa det raserade förtroendet för EU som projekt.

Effekterna av Brexit ser just nu ut att bli betydligt mer långtgående än att bara gälla Storbritanniens framtid i unionen. Och runt hörnet hotar en kollaps för hela EU.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Finland kan avvisa asylsökare direkt vid gränsen

Ska inte släppas in i landet och får inte söka asyl. "Ibland är man tvungen att ta till åtgärder där säkerheten går först."0 

Ekonominyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

Riksbankens besked idag.. "Inflationstrycket är fortfarande något förhöjt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Elon Musk sprider invandringslarmet. "Svenskarna fick inte lägga märke till de stora, skäggiga män som kom in i landet och insisterade på att de var barn."0 Plus

Mer från Utrikes

Ukraina har förlorat minst 7 av 10 svenska stridsvagnar

Har lämnats övergivna på fält.. Nu tävlar ryssar och ukrainare om att lägga beslag på de eftertraktade svenska Stridsvagn 122.0 

Trumps förmögenhet mer än fördubblas

Så mycket pengar har han nu.. Kvalar in på listan över världens 500 rikaste.0 

Amazongrundarens exfru skänker miljarder till vänsterextremism

Blev världens rikaste kvinna – genom skilsmässa.. Nu sponsrar hon transvestiter inom idrotten, kriminella invandrare, etc.0 

Vetenskap

ChatGPT kan göra läkarjobb – tio gånger snabbare. Producerar medicinska journalanteckningar med samma kvalitet.0 

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa. Bekräftat av forskare.0 

Kultur