Brexit

Tyskland: EU hotas av kollaps efter Brexit

Publicerad 26 juni 2016 kl 23.39
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Efter beskedet om att Storbritannien lämnar EU-samarbetet hotas nu hela unionen av kollaps. Det varnar bland annat den tyska regeringen för, skriver Daily Express.

Gilla artikeln på Facebook

När britterna hoppar av EU försvinner också de motsvarande över 150 miljarder kronor som landet betalar varje år till unionen. Nettokostnadsbördan faller på övriga i synnerhet nordeuropeiska länder och tyskarna har redan räknat ut hur mycket mer de kommer tvingas betala – uppemot 30 miljarder kronor extra.

"Det finns ingen anledning att skräda orden: idag är en kalldusch för Europa. Det är en kalldusch för hela det europeiska enandet", heter det i ett uttalandet från den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

I synnerhet den tyska regeringen tycks sträva efter att hålla ihop unionen och uttrycker sig försiktigt om Storbritanniens utträde ur den.

Till skillnad från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som för ett par dagar sedan krävde att Storbritannien lämnar unionen "så snart som möjligt", talar tyska regeringstalesmän om "konstruktiva utträdesförhandlingar" och att ett samarbetsavtal måste förhandlas fram mellan EU och Storbritannien.

Fler avhopp hotar
Men resultatet av britternas folkomröstning i torsdags kan redan ha skapat farliga ringar på vattnet. Sedan tidigare har det pratats om ett "Nexit" efter att nederländarna i början av april med överväldigande majoritet röstat nej till ett samarbetsavtal mellan EU och Ukraina. Att hela 61 procent motsatte sig det föreslagna avtalet tolkas som ett utslag för ett växande EU-motstånd i landet.

I Frankrike har Nationella frontens partiledare Marine Le Pen drivit på frågan om en folkomröstning om att lämna EU och i Italien vill hela 58 procent av befolkningen ha en folkomröstning även de, enligt en färsk opinionsmätning.

Och fler länder står på tur. EU-kritiska röster har fått vind i seglen även i Ungern, Polen, Österrike och Finland. Under lördagen möttes EU:s utrikesministrar i Bryssel för överläggningar om hur de ska återskapa det raserade förtroendet för EU som projekt.

Effekterna av Brexit ser just nu ut att bli betydligt mer långtgående än att bara gälla Storbritanniens framtid i unionen. Och runt hörnet hotar en kollaps för hela EU.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0